Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Krāšņa perkusiju palete Sinfonietta Rīga koncertā

Easyget.lv, 09.04.2013. 11:56

Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga aicina uz koncertu 19. aprīlī plkst. 19.00 Lielajā ģildē, piedāvājot ekspresīvās latviešu komponistes Anitras Tumševicas darba pirmatskaņojumu un Arnolda Šēnberga Otro kamersimfoniju. Solista lomā šoreiz būs jaunais un daudzsološais sitaminstrumentālists Guntars Freibergs, izpildot mūsdienu zviedru komponista skaņdarbu Self portrait, informē Sinfonietta Rīga pārstāve Baiba Freimane.
Krāšņa perkusiju palete Sinfonietta Rīga koncertā

19. aprīļa koncerts iekļaujas Sinfonietta Rīga mākslinieciskā vadītāja Normunda Šnē aizsāktajā kamersimfoniju ciklā, kura ietvaros orķestris jau vairākkārt pievērsies šī niansētā un smalkā žanra izpētei. Kā novitāte klausītājiem tiks piedāvāts ekspresīvās latviešu komponistes Anitras Tumševicas kamersimfonijas Die Stimme pirmatskaņojums. Kamersimfonijai raksturīga pievēršanās cilvēka dziļāko jūtu pasaulei, un, lai gan komponiste pagaidām neatklāj darba saturu, zināms tas, ka skaņdarbā izmantoti netradicionāli tehniski paņēmieni.

Kamersimfonijas žanra klasiku pārstāv modernista Arnolda Šēnberga Otrā kamersimfonija, par kuru vēsta interesanta darba komponēšanas vēsture. Komponists to iesāka rakstīt 1906. gadā, taču aizritēja 33 gadi līdz brīdim, kad simfonija tika pabeigta, Arnoldam Šēnbergam jau dzīvojot trimdā ASV.

Koncerta solists Guntars Freibergs Rīgā ieradīsies no Austrijas, kur studē maģistrantūrā Antona Bruknera Lincas universitātē, tādēļ klausītājiem būs lieliska iespēja novērtēt jaunā un talantīgā sitaminstrumentālista izaugsmi. Mūziķis guvis panākumus starptautiskos konkursos un kā solists ar orķestriem uzstājies vairākās valstīs, likumsakarīgi arī ticis nominēts Lielajai mūzikas balvai kategorijā “Par spožu debiju”.

Self-portrait autors ir Nīderlandē dzīvojošais mūsdienu zviedru komponists Klāss Torstensons, kura mīļākā tēma ir mūžsenās attiecības starp cilvēcisko eksistenci un visvareno dabas spēku, liekot komponistam atkal un atkal atgriezties pie ziemeļniecisku noskaņu un vēsas gaismas iekrāsotu ainavu iedzīvināšanas mūzikā. Torstensona daiļrade tikusi pārstāvēta visos lielākajos Eiropas mūzikas festivālos; gan Nīderlandē, gan Zviedrijā komponists saņēmis nozīmīgākos mūzikas apbalvojumus. Self-portrait būvēts no skaistām akordu virtenēm, atklājot atkailinātu komponista pašportretu un aizkustinot pat visskarbākos mūzikas kritiķus. Skaņdarba radīšanā būtiska bijusi perkusīvā pieredze, ko komponists guvis savos pusaudžu gados, klausoties The Beatles, Rolling Stones un Frenka Zapas daiļradi.

Darba interprets Guntars Freibergs piemetina: ”Ja man jautātu, kādēļ ir vērts mīlēt sitaminstrumentus, es noteikti ieteiktu noklausīties Klāsa Torstensona Self-portrait, kur izmantotā perkusiju palete ir ne tikai ļoti krāšņa, bet arī apbrīnojami gaumīga”.

Uz šo koncertu Rīgā no Zviedrijas ieradīsies pats autors komponists Klāss Torstensons, tādēļ mūzikas mīļotājiem dosim iespēju viņu satikt ”Sarunā pirms koncerta” 19.aprīlī plkst. 18.00 Lielās ģildes Minsteres zālē.

Biļetes uz koncertu var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās. Biļešu cena: 5-10 LVL.

Koncerta rīkotājs – “Latvijas Koncerti”.

Foto: Sinfonietta Rīga. Foto (c) Jānis Deinats

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV