Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Koncertprogramma „Sauli meklējot” maijā skanēs Rīgā un Jelgavā

Easyget.lv, 16.04.2013. 10:20

Jāņa Lūsēna un Imanta Kalniņa mūzikas koncertprogramma "Sauli meklējot" 4. majā izskanēs Rīgā, savukārt 5. maijā - Jelgavā.

Muzikālajā teātrī Ars Nova sadarbībā ar komponistu Jāni Lūsēnu tapusi koncertprogramma „Sauli meklējot”, kuras pirmatskaņojums noritēja otrajās Lieldienās Sv. Jāņa baznīcā. Koncertā tika atskaņota Jāņa Lūsēna un Imanta Kalniņa skaņdarbu un dzejas lasījumu programma ar latviešu dzejnieku vārdiem, kā arī Jāņa Lūsēna un Leonīda Breikša Diatoniskā kantāte. 

Tuvākie koncertprogrammas „Sauli meklējot” koncerti izskanēs 4. maijā plkst. 17.oo Rīgas Sv. Jāņa baznīcā un 5. maijā plkst. 15.oo Jelgavas Sv. Annas baznīcā.

Komponistam Jānim Lūsēnam 1996. gadā, kad tapa Diatoniskā kantāte ar Leonīda Breikša vārdiem, tā bija pirmā tikšanās ar dzejnieku mūzikā, kas, rakstot darbu, rosināja uzsvaru kantātes tapšanā akcentēt uz poēziju, tāpēc darba centrālā ass ir dzeja. Turpmākajā Jāņa Lūsēna daiļradē ir tapuši jauni, līdz šim neatskaņoti skaņdarbi ar Leonīda Breikša un citu latviešu dzejnieku vārdiem, kas tiek apvienoti jaunajā koncertprogrammā „Sauli meklējot”, kurā papildus abu komponistu skaņdarbiem izskanēs Leonīda Breikša dzeja aktiera Andra Keiša lasījumā.

Koncerta iestudējums norit divos plānos - balkonā pie ērģelēm Aigars Reinis, kori „Sidrabe” un Zemgale” Gunta Pavilona vadībā, savukārt altāra priekšplānā skaņdarbus atskaņos solists un instrumentālistu grupa: Uģis Roze - balss, taustiņinstrumenti - Jānis Lūsēns, bass - Jānis Lūsēns jun., dzejas lasījumi - Andris Keišs, Marta Spārniņa - vijole, akordeons - Marita Bērziņa.

Diatoniskās kantātes dzejas autors Leonīds Breikšs izsūtījuma gados ir sarakstījis dzeju, kurā atspoguļota latviešu tautas un personiskās sāpes un pārdzīvojumi, dzīvojot svešatnē. Leonīda Breikša jūtīgā dzejas valoda uzrunā ar cilvēcisko būtību - latviešu ģimenes caur grūtībām un zaudējumiem saglabājušas skaidru prātu un sirds mīlestību. Caurviju tēma koncertprogrammai ir mīlestība no konkrētā līdz vispārīgajam, kas ietver sevī dziļākās un īstākās jūtas.

Biļetes pieejamas „Biļešu Paradīze” kasēs visā Latvijā, www.bilesuparadize.lv, kā arī pirms koncertiem to norises vietās.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV