Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Liepājā sākas trešā ērģeļmūzikas vasara

Easyget.lv, 27.05.2013. 09:54

2. jūnijā Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar ērģelnieces Jolantas Barinskas uzstāšanos tiks atklāta ērģeļmūzikas vasara, ik svētdienu līdz pat augusta beigām aicinot uz atzītu ērģelnieku koncertiem
Liepājā sākas trešā ērģeļmūzikas vasara

Pirms gada 3. jūnijā ērģelnieks Jānis Pelše ar niansēs pārdomātu repertuāru atklāja Ērģeļmūzikas vasaras koncertsēriju. No J.S. Baha un J.G. Mītela baroka līdz Š.M. Vidora romantisma smalkumiem Otrajā ērģeļu simfonijā, nolsēdzot koncertu ar cēlo Ādama Ores „Triumfa maršu”. Kaut arī 2012. gada vasaras konecrtcikls bija iecerēts baroka noskaņās, vienmēr esam uzticējušies ērģeļnieku izjūtai un izvēlātajam repertuāram. Vēl jo vairāk, unikālās ērģeles skaņu daudzveidībā ir tik pāsteidzošas un neatkārtojamas, ka ērģelniekam pašam vispirms jārod saskarsmes punkts un tad jau brīnums būs.

Sv. Trīsvienības katedrāles draudze ar Liepājas Kultūras pārvaldes un VKKF finansiālo atbalstu visas vasaras garumā jau izsludinājusi koncertciklu – no 2. jūnija līdz pat 25. augustam svētdienu pēcpusdienās plkst. 17.00. Ieeja ar ziedojumiem dievnama un ērģeļu restaurācijai.

Šogad muzicēs gan prominenti ērģelnieki, gan mākslinieki, kas tikai bruģē ceļu uz panākumiem, bet visi ir diplomēti un pieredzējuši ērģlnieki, kuru spēles stilu aktīvākie klausītāju Liepājā jau iepazinuši: Jolanta Barinska, Diāna Jaunzeme, Larisa Carjkova, Inese Paiča, Ilona Birģele, Iveta Pelše, Līga Īvāne. Vēstulē koncertcikla producentam ērģelniece Līga Īvāne no Valmieras raksta: „Paldies par iespēju spēlēt burvīgās Liepājas ērģeles, kuras man ir nedaudz zināmas, tomēr vēl daudz jauku atklājumu iespējami.”

Liepājnieces Līga Šteinberga (Pūķe) un Līga Auguste arī šovasar sagatvojušas jaunu programmu. Organizatori ir gandarīti par profesores Larisas Bulavas atsaucību un Zviedrijā dzīvojošās mākslinieces un pedagoģes Ligitas Sneibes piekrišanu uzstāsies Liepājā. Interesanti, ka Ligitas Sneibes audzēkne ir Līga Īvāne un abas ērģelnieces būs dzirdamas jūnija koncertos. Arī Ata Stepiņa vārds ērģeļmūzikas pazinējiem nav svešs, kura koncerts notiks jūlijā.

Koncertcikla virsuzdevums – izcelt instrumenta neticami krāšņo skanējumu. Ideja ir novērtēta un ar pieejamo finansējumu to var īstenot. Līdz ar to Liepājas ērģeļmūzikas vasaras koncerti ir nostiprinājušies pilsētas mūzikas dzīves bagātīgajā piedāvājumā.

Koncertcikla atklāšanā - 2. jūnijā plkst. 17.00 līdzās ērģelniecei Jolantai Barinskai dzirdēsim altisti Jevgeņiju Gorbunovu, bet noslēgumā – 25. augustā, ērģelniece Iveta Pelše uz kopīgu muzicēšanu aicinājusi arī trompetistu Valdi Bizunu.

Nepatiess ir mīts, ka jābūt īpaši sagatavotam, lai klausītos šāda veida koncertus. Vienkārši jāaptur sevī 21. gadsimta steiga un uzbāzīgais nemiers. Vienkārši jāļaujas mūžīgajām vērtībām.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV