Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Kopenhāgenas Pašvaldības Skolēnu pūtēju orķestris dodas koncerttūrē pa Latviju

Easyget.lv, 01.07.2013. 12:22

No 6. līdz 9. jūlijam Kopenhāgenas pašvaldības skolēnu orķestris viesosies Latvijā, sniedzo koncertus Rīgā (6.jūlijā), Salacgrīvā (8.jūlijā), Aizputē un Pāvilostā (9.jūlijā) un Liepājā (10.jūlijā), informē Dānijas Kultūras institūta pārstāve Ilva Sinkēviča.

Kopenhāgenas Pašvaldības Skolēnu orķestris (KKSO) ir ar senu vēsturi – tas dibināts jau 1955.gadā un šobrīd vieno ap 40 jauniešu vecumā no 12-25 gadiem, kas apguvuši kādu pūšamo vai sitamo mūzikas instrumentu spēli Kopenhāgenas pašvaldības Mūzikas skolā. KKSO veidošanas ideja radās Benijam Bertelsenam Pedersenam (Benny Berthelsen Petersen) un Pīteram Doičam (Peter Deutsch), kuri nolēma izveidot orķestri, kurā spēlētu jaunieši no vietējās pašvaldības skolām. Daudzus gadus orķestris bija neatkarīga pašvaldības struktūrvienība, līdz 1991. gadā tas kļuva par Kopenhāgenas Mūzikas skolas neatņemamu sastāvdaļu. Lielākais orķestrantu skaits ir bijis 104 dalībnieki, no kuriem liela daļa joprojām ir aktīvi un atpazīstami mūzikas dzīves noteicēji šodienas Kopenhāgenas kultūras dzīvē.

Orķestra pirmais diriģents Pīters Doičs ir pazīstams filmu mūzikas komonists, kā arī Dānijas Jauniešu Simfoniskā orķestra diriģents un kopā ar Beniju Bertelsenu Petersenu, kas orķestri vadīja līdz pat 1996.gadam, ir izveidojuši orķestra muzikālo repertuāru gana plašu un interesantu, aranžējot daudz atpazīstamu skaņražu darbus, kā arī sacerot oriģinālskaņdarbus.

Šobrīd orķestri vada Jonas Vīgo Pedersens (Jonas Viggo Pedersen) – izcils trombonists, aktīvs diriģents, mūzikas un instrumentu spēles pasniedzējs, neskaitāmu ansambļu, orķestru, koru un bigbendu vadītājs. Absolvējis Dānijas Karalisko Mūzikas akadēmiju un Sibeliusa Akadēmiju Helsinkos.

Ik vasaru orķestris dodas koncerttūrēs pa Eiropas valstīm un priecē klausītājus ar savu vitālo mūzikas programmu.

Kopenhāgenas pašvaldības skolēnu orķestris Latvijā koncertēs:

  • Rīgā, Kalnciema Kvartālā 6.jūlijā 15:00, 
  • Salacgrīvā Lutērāņu baznīcas laukumā 8.jūlijā 12:00, 
  • Pāvilostā 9.jūlijā 13:00, 
  • Aizputē 9.jūlijā 19:00 un 
  • Liepājā pie Latviešu Biedrības nama 10.jūlijā 12:00.

Ieeja koncertos bez maksas.

Koncerttūri organizē Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Dānijas Karalistes vēstniecību Rīgā un koncertvietām – Kalnciema kvartālu, Salacgrīvas, Pāvilostas, Aizputes un Liepājas pašvaldībām.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV