Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Sāmu grupa un Ūmeo 2014 programmas prezentācija Esplanādē

Easyget.lv, 03.07.2013. 11:22

Piektdien, 5.jūlijā, Rīga 2014 radoši informatīvajā telpā Esplanāde 2014 no pulksten 14.00 līdz 18.00 ikviens aicināts iepazīt Ūmeo, kas līdztekus Rīgai gatavojas 2014. gadā būt Eiropas kultūras galvaspilsēta. Prezentācijas ietvaros tiks demonstrētas filmas un noslēgumā uzstāsies mūziķi, informē Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris.

Zviedrijas ziemeļdaļas pilsētas Ūmeo pārstāvji prezentēs savu Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu, kā arī informēs par tūrisma piedāvājumiem. Pulksten 16.30 uz skatuves kāps sāmu dziedātājs Jorgens Stenbergs (Jörgen Stenberg) ar grupu. Kā paši saka, grupa dzied tradicionālas sāmu dziesmas ar ”nelielu mūsdienīgu piesitienu”.

Jorgens ir sāms, kas nāk no neliela ciemata netālu no Ūmeo pilsētas Zviedrijā un ir apbalvots par to, ka joiku tradicijas nes tālāk un dalās ar šo kultūras mantojumu. Sāmu tradicionālās dziesmas sauc par joikām. Sāmu zeme, jeb kā to paši sāmi sauc - Sapmi - atrodas Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Krievijas ziemeļu daļā.

Tāpat piektdien pulksten 12.00 radoši informatīvajā telpā īpašā pasākumā piedaloties vokālajai grupa „Latvian Voices” un jauktajam korim „Sola” tiks sākta laika atskaiti līdz Pasaules koru olimpiādei nākamvasar Rīgā.
Savukārt vakarā pulksten 18.40 ar koncertu uzstāsies grupa „Grodi”. „Grodu” dalībnieki apguvuši dažādus tautas vokālās mūzikas žanrus – vienbalsīgās un daudzbalsīgās dziesmas un muzicējot izmantot gan vecākas, gan jaunākas cilmes tautas mūzikas instrumentus.

Radoši informatīvajā telpā Esplanāde 2014 vasaras garumā notiek koncerti, izrādes, diskusijas un radošās darbnīcas. Esplanāde 2014 ir nodibinājuma Rīga 2014 atvērtais birojs un vienlaikus jauna tikšanās vieta pilsētā, kur izvietota Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītava, Rīga 2014 informācijas centrs, apmeklētāju ērtībai kafejnīca, apzaļumota terase, kā arī Rīga 2014 partnera Lattelecom nodrošinātais bezmaksas wi-fi un brīvpieejas datori.

Radoši informatīvās telpas arhitektoniskā veidola autors ir Austris Mailītis, ko īstenojusi kompānija Ramirent.

Esplanāde 2014 strādā katru dienu no pl.12.00 līdz pl.20.14 (vai līdz pasākuma beigām). Pasākumi radoši informatīvajā telpā Esplanāde 2014 pieejami bez maksas.

Pilna pasākumu programma pieejama kultūras portālā www.riga2014.org

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV