Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Rīgā uzstāsies amerikāņu komponists un saksofonists Andrē Vida

Easyget.lv, 23.07.2013. 11:36

16. augustā Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā ar akustisku solo priekšnesumu uzstāsies Andrē Vida - viena no interesantākajām balsīm mūsdienu avangarda džezā un akadēmiskajā mūzikā.
Rīgā uzstāsies amerikāņu komponists un saksofonists Andrē Vida

Andrē Vidas (André Vida) kamermūzikas darbi bieži robežojas ar fizisko teātri, savukārt solo koncerti satur klāstu netradicionālu saksofonspēles tehniku un tās pavadošu teatrālu elementu. Koncerta īpašais viesis būs latviešu dzejnieks un atdzejotājs Sergejs Moreino, informē festivāla Skaņu Mežs pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Saksofonists un mūzikas autors Andre Vida, būdams viena no 20. gs. ietekmīgākajiem avangarda komponistiem Entonija Brekstona skolnieks, savā mūzikā eksperimentē ar dažādām kompozīcijas/improvizācijas tehnikām un filozofijām, post-moderni apspēlējot džeza mūzikas vēsturi un robežas starp nejaušo un kontrolēto skaņā. Savulaik būdams aktīvs arī Ņujorkas mūzikas pagrīdē, Vida vēlāk pārcēlās uz Berlīni, kur turpināja uzstāties ar dažādiem sadarbības projektiem, kā arī saviem solo priekšnesumiem – darba formu, kuru Vida tiecas izsmalcināt līdz mūžīgi nesasniedzamai pilnvērtībai, līdzīgi kā Stīvs Leisijs (Steve Lacy) vai Evans Pārkers (Evan Parker). Abās lielpilsētās Vida ir paguvis uzstāties ar tādiem prominentiem mūziķiem kā frīdžeza pianistu Sesilu Teiloru (Cecil Taylor), Sonic Youth ģitāristiem Lī Ranaldo (Lee Ranaldo) un Džimu O’Rurku (Jim O’Rourke), Islandiešu čellisti Hilduru Gudnadotiru (Hildur Guðnadóttir) un balto soula dziedātāju Džeimiju Lidelu (Jamie Lidell). 2011. gadā izdevniecība PAN publicēja viņa līdzšinējo mūzikas ierakstu ‘’kopotos rakstus’’ – trīs disku kompilāciju ‘’Brud’’, kas sniedz iskatu viņa muzikālajā darbībā aptuveni sešu gadu garumā. Vidas kompozīcijās tiek pētītas ne tikai dažādu estētiku kopīgās šķautnes, bet arī jebkura instrumenta spēlēšanas fiziskais aspekts, un jau to idejiskā līmenī parasti tiek iecerēta arī kustīgu instalāciju, horeogrāfijas, apgaismojuma vai kāda cita vizuāla aspekta klātbūtne.

Šogad Dubaijā notirējušajā Global Arts Forum 7 Andrē Vida debitēja kā mūzikas teorētiķis, un pēc viņa prezentācijas klātesošie mūzikas kritiķi viņu noraksturoja kā ‘’fizisko komponistu’’. Vidas mūzikā ļoti nopietna loma tiek piedēvēta izpildītāja personībai un ķermeņa valodai – dažās viņa kompozīcijās ir paredzēti fiziski šķēršļi, kas ietekmē izpildītāju kustības: , piemēram, skaņdarba ‘’Tie me up’’ laikā mūziķi tiek iesieti virvēs, kas ierobežo viņu kustības un tādā veidā aicina dibināt jaunas un spontānas attiecības ar saviem instrumentiem.

Vida ir pazīstams arī ar drosmīgu pieteikšanos laikmetīgās mākslas kontekstā – 2011. gadā viņš piedalījās kā sastāvdaļa no mākslinieka Anrī Salas (Anri Sala) izstādes galerijā ‘’Serpentine’’. Šī projekta ietvaros viņš 44 dienu laikā sniedza 403 pusstundu garus saksofona priekšnesumus. Kritiķis Džeofs Vinstons (Geoff Winston) nodēvējis šo projektu par apbrīnojamu radošas koncentrēšanās un izturības demonstrējumu, piebilstot, ka katra Vidas uzstāšanās ‘’kļuva par unikāli bagātinošu pieredzi katram izstādes apmeklētājam.’’

Šogad tiks publicēts Andrē Vidas jaunais albums ‘’Minor Differences’’, kuru viņš izveidojis, vairākos slāņos ierakstot saksofona solo, taču pieejot procesam ar radikālu intuitivitāti, proti, nenoklausoties iepriekš ierakstīto skaņu materiālu pirms tam, kā to papildināt ar nākamo skaņu slāni. Muzikālais rezultāts ir sapņaina un cilvēcīgi asimetriska skaņu pasaule, pilna ar valdzinošiem bēru maršiem un tramīgām uzvaras parādēm.

Pasākuma sākums būs 20:00; ieejas maksa: 2 Ls.

Šis ir viens no vairākiem biedrības Skaņu Mežs rīkotajiem pasākumiem, kas 2013. gada garumā publiku ievadīs oktobrī gaidāmajā Skaņu Meža festivāla vienpadsmitajā izlaidumā. Šis koncerts ir veltījums divām ar Rīgu saistītām kultūras personībām – Ojāram Vācietim un Rihardam Vāgneram, kuriem abiem šogad tiek svinētas apaļas jubilejas. Saskatot attālas, taču noturīgas līdzības starp Vidas kompozīciju uzbūvi un Vācieša dzejoļu struktūru, koncerts tiek rīkots saistībā ar Ojāra Vācieša 80. gadu jubileju. Savukārt Rihardam Vāgneram šis koncerts tiek veltīts, ņemot vērā Andrē Vidas mūzikas novatorisko dabu, viņa mūzikas spēju izteiksmīgi pārraut žanru robežas un veidot saikni starp akadēmisko un pagrīdes mūziku, kā arī ievērojot to kuriozo faktu, ka O. Vācieša muzejs ir kādreizējais krogs “Jeruzāleme”, ko, kā stāsta, savā Rīgas perioda laikā bija iecienījis R. Vāgners ar dzīvesbiedri.

Koncertu rīko nepieradinātās mūzikas biedrība Skaņu Mežs, atbalsta Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departaments.

Vairāk informācijas:
www.vidatone.com
http://www.makslinieki.lv/profile/231/
www.skanumezs.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV