Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Totaldobže notiks akadēmiskās mūzikas vakars

Easyget.lv, 05.08.2013. 16:27

8.augustā 20:00 Totaldobže mākslas centra terasē (sliktu laika apstākļu gadījumā Mazajā zālē) notiks Akadēmiskās mūzikas vakars ar čellistu Mārci Kulpo.

Vakara gaitā tiks atskaņota laikmetīgā mūzika komponistu Frangiz Ali-Zadē (Azerbaidžāna), Vitolda Ļutoslavska (Polija), Toširo Majudzumi (Japāna) sacerējumā.

Mārcis Kuplais dzimis 1983.gada 6.maijā Rīgā. Čellu sācis spēlēt no 6 gadu vecuma. Jau no 7 gadu vecuma piedalījies dažādos festivālos, koncertos un konkursos. Ieguvis 22 balvas solo un kamermūzikas konkursos. Konkursu sasniegumu dēļ 1997.un 1998.gadā tika uzaicināts uz Ziemassvētku pasākumiem Rīgas pilī pie Latvijas Prezidenta Gunta Ulmaņa. Mācījies čellu pie skol. Lijas Sudrabas (Rīgas 3.bērnu mūzikas skolā no 1989.-1998.gadam), pie skol. Arimana Štrausa (Ventspils mūzikas koledžā no 1998.-2002.gadam) un pie prof. Ivana Monigeti (Bāzeles mūzikas akadēmijā no 2002.-2010.gadam). Bāzeles mūzikas akadēmijā ieguvis skolotāja-, koncert- un Master Solista diplomus. Bijušas meistarklases pie Bernard Greenhouse, Anner Bylsma, David Geringas, Troels Svane, Yosif Feigelson, Chiara Banchini, Māra Villeruša u.c. Mārcis uzstājies koncertos kā solists Eiropā, Brazīlijā, ASV, Dienvidkorejā un Japānā. Spēlējis ar dažādiem orķestriem - "Academy of St. Martins in the Fields", Bāzeles simfonisko orķestri, Cīrihes akadēmijas orķestri, Gruzijas nacionālo simfonisko orķestri, Gruzijas kamerorķestri, Rīgas kamermūzikas orķestri, Ventspils simfonisko orķestri u.c. Mārcim ir liela pieredze spēlēt kamermūziku, partneri bijuši Ivans Monigeti, Ana Čumačenko, Danžulo Išizaka u.c. Mārcis spēlē uz 1870.gadā taisīta franču čella, kuru sponsorējis Dolfs Teuschers ("Teuscher" šokolādes firma). No 2011.gada strādā par skolotāju Binningen-Bottmingen (Bāzeles reģ.) bērnu mūzikas skolā. 2012.gadā Mārcis uzņemts Šveicē populārā kamermūzikas ansamblī "Odeonas salonorķestris" un kvartetā "Quartetto Riva", ar kuru uzstājies Vācijā, Šveicē un Nikaragvā. Sīkāka informācija:www.kuplais.com

21.gadsimta Azerbaidžanas komponistes Frangiz Ali-Zadē (Franghiz Ali-Zadeh, dzimusi 1947) skaņdarbos "Habil-sajahy" (1979) un "Oyan!" (2005) čellam solo būs iespējams dzirdēt jaunus čella skaņas meklējumus, kas kalpo dažādu spilgtu emociju izpausmei. Abos skaņdarbos mijas meditatīvs miers ar asas spriedzes un traģisma piesātinātām daļām. Komponiste dzīvo Vācijā un viņas skaņdarbus ir spēlējuši gan Yo-Yo Ma, gan Kronos Quartet.

Poļu komponista Vitolda Ļutoslavska (Witold Roman Lutosławski, dzimis 1913-1994) skaņdarbs "Paul Sacher variācijas" (1975) veltīts lielajam Šveices kultūras mecenātam Paulam Zaheram. Skaņdarba pamatā ir notis eS A C H E Re. Šajā skaņdarbā komponists izmanto ceturtdaļtoņus, kas, protams, piešķir tam īpašas nokrāsas. Vitolds bija viens no ievērojamākajiem 20. gadsimta Eiropas komponistiem, kā arī ietekmīgākais Polijas mūziķis viņa dzīves pēdējos trīs gadu desmitos. Vēl dzīvs būdams, viņš saņēma neskaitāmu daudzumu dažādus apbalvojumus un balvas, ieskaitot Polijas augstāko apbalvojumu Baltā ērgļa ordeni.

Japāņu komponista Toširo Majudzumi (1929-1997) skaņdarbs "Bunraku" (1960) ir balstīts uz japāņu teātra žanru Bunraku. Stāsts ir par prinča un princeses nelaimīgu mīlestību, kuri beigās izdara pašnāvību. Abi varoņi ir lelles, katru kustina trīs cilvēki. Par šo skaņdarbu tiek teikts, ka tajā izmantota čella spēles dažādu skaņas un tehnisko iespēju enciklopēdija.

Ieeja bez maksas vai par ziedojumiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV