Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Nacionālo bruņoto spēku orķestris atklās jauno koncertsezonu

Easyget.lv, 19.09.2013. 09:19

24. septembrī plkst. 18.00 Austrumlatvijas koncertzālē, Rēzeknē un 26. septembrī plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē ar jaunu koncertprogrammu 2013./14.gada koncertsezonu uzsāks Nacionālo bruņoto spēku orķestris. Sezonas atklāšanas koncertā skanēs tikai latviešu mūzika.

Jēkaba Mediņa 1. mežraga koncertu NBS orķestris atskaņos diriģenta Gunta Kumačeva vadībā. Koncerts Latvijā tiek reti spēlēts, tāpēc šī ir vienreizēja iespēja baudīt latviešu romantiskās instrumentālās mūzikas vienu no labākajām kompozīcijām, kurā spēcīgu cilvēcisku jūtu un pārdzīvojumu caurstrāvotas tēmas mijas ar lirisku apcerīgumu. Solista godā iejutīsies orķestra dalībnieks Guntis Kronītis.

Pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Indras Rišes 2012. gadā komponētais Concerto Grosso flautai un pūšaminstrumentu orķestrim. Ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu tapušais klasiskā stilā ieturētais trīsdaļīgais koncerts būs tradicionālas formas, bet novatoriska satura. Solista un orķestra saspēle koncerta 1. un 3. daļā asociējas ar stikla krellīšu virkni, kur ikviens nelielais posms ir noslīpēts no visdažādākajiem rakursiem, veidojot dzirkstošu un krāsainu kopainu. Komponiste aicina klausītājus būt uzmanīgiem, vērīgiem un saklausīt sarežģītajos izteiksmes līdzekļos apburošu vienkāršību – spēli ar motīviem un ritmu. Pretstatā koncerta 2. daļa ienes liriskas pārdomas raisošu lauku ainavas idilli. Flautas solo koncertā izpildīs orķestra soliste Laura Ezera.

Jaunās latviešu paaudzes komponista Sergeja Austra Universa svīta „Kurzeme” pārstāv programmatisko pūtēju orķestra oriģinālmūzikas žanru. Kurzeme kā ķīlis. Ķīlis Eiropas jūrā. Dīvaina ir Latvija. Tajā daži nes smagumu, citi vieglumu, daži tiecas uz priekšu, daži kārto, citi jauc. Un Kurzemes vieta ir būt Latvijas kuģa priekšā, kas puto un šķeļ Baltijas jūru. Kurzeme savā dīvainībā, bezkaunībā un naivitātē tāda ir bijusi vienmēr. Arī tad, kad airēja uz Gotlandi karot, līdz svensonu labieši Dievu lūdzās tiem brīvi no kuršiem reiz būt. Nu gluži vai latvju vikingi... Un ikviens novads ir daļa no kuģa, ko sauc par Latviju. Uz tā ir Rīga - komandtiltiņš, uz kura tik dažādi kapteiņi ir stāvējuši! Tajā ir Latgale – vistuvāk zemei, tieša un sālīta. Tajā ir bagātās tilpnes – Zemgale un Vidzeme. Tāds tas kuģis, kura priekšgals šķeļ mūsu jūras viļņus. Svītai ir 5 daļas: „Jūras vārti”, „Svētmežs”, „Kāzas”, „Alsungas lauki”, „Ķēniņkalns”. Saskaņā ar komponista ieceri, svītas atskaņojuma laikā tiks demonstrētas Kurzemes dabas, tautas tradīcijas atainojošas fotogrāfijas.

Atzīmējot rakstnieka un dramaturga Rūdolfa Blaumaņa 150. gadskārtu, NBS orķestris savā koncertprogrammā iekļāvis A. Būmaņa komponēto un Aivara Krūmiņa aranžēto mūziku lugai „Skroderdienas Silmačos”.

Saskaņā ar Latvijas armijas tradīcijām, ieeja uz Nacionālo bruņoto spēku orķestra koncertu ir bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV