Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Orķestris Rīga atklās 42. koncertsezonu

Easyget.lv, 24.09.2013. 11:58

1. oktobrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā uzsāks jauno, Johana Sebastiāna Baha mūzikas caurvīto koncertsezonu.

Atklāšanas koncertā piedalīsies arī vijolniece Eva Bindere. Koncertprogrammā līdzās Johana Sebastiāna Baha Tokātai un fūgai d-moll izskanēs arī Paula Hindemita Simfonija pūtēju orķestrim un Kurta Veila Vijoļkoncerts, informē orķestra pārstāve Ilze Miķelsone.

K. Veils savu pasaules popularitāti ir ieguvis kā mūzikas autors Bertolda Brehta teātra izrādei „Trīsgrašu opera”, mūzikliem un filmām. Koncerts vijolei un pūtēju orķestrim op.12 attiecināms uz viņa jaunības gadiem, kad viņš vēl nebija emigrējis uz ASV, bet dzīvoja Vācijā. Koncerts ir apjomīgs darbs trīs daļās. Pirmajā daļā (Andante) vijoles solo partija ir piesātināta ar emocionālu intensitāti. Otrajā daļā (Notturno-Cadenza-Serenata) atklājas koncerta unikalitāte – neparastā kompozīcijas forma, kas iezīmē trīs sekcijas – noktirni ar ksilofona solo, kadenci vijolei ar dažiem pūšaminstrumentu iestarpinājumiem un ritmisku serenādi. Trešā daļa (Allegro) ir skaņdarba dramaturģiju noslēdzošs fināls. Lai gan komponists partitūrā norādījis, ka šo skaņdarbu velta Jozefam Sigeti, to pirmatskaņoja vijolnieks Marsels Dariu kopā ar Orchestre des Concerts Straram diriģenta Valtera Strarama vadībā 1925. gada 11. jūnijā Parīzē. Vēlāk Jozefs Sigeti šo skaņdarbu atskaņoja daudzās Eiropas koncertzālēs, bet 20. gadsimta 30. gados to bieži izpildīja vijolnieks Stefans Frenkels. Mūsdienās Kurta Veila Vijoļkoncertu savā repertuārā ir iekļāvuši tādi pasaulslaveni vijolnieki kā Džons Gilberts, Koļa Blahers, Mihaels Gutmans, Daniels Hope. Rīgā 2013. gada 1. oktobrī K. Veila Vijoļkoncerta virtuozo, dziļi emocionālo vijoles solo atskaņos Eva Bindere.

E. Bindere pēc studijām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 1997. gadā ieguvusi stipendiju mācībām Amerikā, Dalasā pie prof. Eduarda Šmīdera. 2003. gadā absolvējusi izcilā franču vijolnieka Rafaela Olega klasi Bāzeles Mūzikas akadēmijā Šveicē. No 1997. – 2012. gadam E. Bindere bijusi Kremerata Baltica koncertmeistare. Ar šo orķestri vijolniece koncertējusi gandrīz visos kontinentos un slavenākajās koncertzālēs, uzstājusies arī duetā ar Gidonu Krēmeru un kā soliste. Pēdējos gados E. Bindere sniedz meistarklases Eiropā, uzstājas gan kameransambļu sastāvos, gan kā solo māksliniece, gan arī ir bijusi vieskoncertmeistare Bergenas filharmoniskajam orķestrim, Kijevas kamerorķestrim, „Maskavas solistiem”, Amsterdam Sinfonietta, Bāzeles kamerorķestrim, Camerata Bern un Sinfonietta Basel. Kopš 2008. gada E. Bindere ir mācībspēks (no 2013. gada asociētā profesore) J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Stīgu nodaļā, kur savas plašās zināšanas nodod jaunajai vijolnieku paaudzei. Eva Bindere par Kurta Veila Vijoļkoncertu ir lakoniska – „Ļoti laba mūzika, kas pilnīgi atspoguļo laikmetu.”

Biļetes uz orķestra „Rīga” Sezonas atklāšanas koncertu iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes” kasē un internetā www.bilesuparadize.lv. Aktuālākā informācija ir pieejama www.music.lv/riga, www.facebook.com/RIGAorchestra un www.draugiem.lv/pporiga

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV