Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Džūlijas Holteres koncertu ievadīs japāņu noizroka veterāni Fushitsusha

Easyget.lv, 16.10.2013. 12:59

Amerikāņu avangarda popmūzikas dziedātājas Džūlijas Holteres koncertu 26. oktobrī atjaunotajā kultūras pilī „Ziemeļblāzma” iesildīs japāņu noizroka veterāni Fushitsusha
Džūlijas Holteres koncertu ievadīs japāņu noizroka veterāni Fushitsusha

26. oktobrī atjaunotajā kultūras pilī „Ziemeļblāzma” nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs 2013 ietvaros koncertu kopā ar savu grupu sniegs augsti vērtētā amerikāņu avangarda popmūzikas dziedātāja Džūlija Holtere, koncerta programmu papildinās arī japāņu rokmūziķa, improvizētāja un trokšņotāja Keidži Haino psihedēliskā noizroka grupas Fushitsusha uzstāšanās, informē festivāla organizatoru pārstāvis Rihards T. Endriksons.

1952. gadā dzimušais Keidži Haino (Keiji Haino) jau vairāk nekā 40 gadus ir aktīvs Japānas avangarda mūzikas scēnā, liekot uzsvaru uz ģitārnoizu, brīvo improvizāciju un dažādām eksperimentālā roka formām, ieskaitot krautroku, speisroku un Ņujorkas no-wave kustībai radniecīgu post-panku. Viņš uzstājas gan kā solo mākslinieks, gan kā neskaitāmu blakusprojektu dalībnieks, un viņa priekšnesumi allaž ir iracionāli agresīva primitīvisma piesātināti, robežojoties no dēmonisku kaislību piesātinātas performances līdz noskaņās un skaņu tekstūrās bagātīgam rituālam.

Haino ir sadarbojies ar visdažādāko mūzikas žanru un subkultūru pārstāvjiem, tostarp drone metāla pionieri Stīvenu O’Melliju (Stephen O’Malley) no grupas Sunn 0))), trokšņu mūzikas smagsvaru Merzbow, starpžanru elektroniskās mūzikas duetu Pan Sonic, spontānās elektroakustiskās mūzikas autoriem Kītu Rovu (Keith Rowe) un Orenu Ambarči (Oren Ambarchi), kā arī virkni brīvās improvizācijas mūziķu – Pēteru Brocmanu (Peter Brotzmann), Stīvu Noublu (Steve Noble) un Džonu Tilbury (John Tilbury). Grupā Fushitsusha viņš sastrādājas ar basģitāristu Nasuno Micuru (Nasuna Mitsuru) un bundzinieku Takaši Ikuro (Takashi Ikuro).

Fushitsusha tika dibināta 1978. gadā Japānā. Grupa izjuka 2008. gadā basģitārista nāves dēļ, taču 2011. gadā tā tika atjaunota. Tās mūziku dēvē par psihedēlisku noizroku ar agrīnā vācu krautroka un 60.-70. gadu britu psihedēliskās mūzikas ietekmētu skanējumu, kas robežojas no „pilna uzbrukuma” trokšņmūzikas līdz kontemplatīvām un atmosfēriskām perspektīvām. Grupas cienītāji Fushitsusha priekšnesumus uztver transcendentālu pieredzi, kas balansē starp nihilisma triumfu un apgaismotību, taču tos var uzlūkot arī kā meditācijas par rokmūzikas intuitīvo, zemapziņā un primitīvākajās cilvēka interesēs sakņoto dabu.



Viedojot līdzsvaru starp radikālu avangarda mūziku un plašākai publikai pieejamākiem eksperimentiem, Fushitsusha koncertam sekos avant-popa dziedātājas Džūlijas Holteres (Julia Holter) uzstāšanās. Losandželosā dzīvojošā Džūlija Holtere ir piesaistījusi uzmanību ar neparasto spēju radīt inteliģentu popmūziku, sakausējot sintīpopu un indie ar elektronisko un laikmetīgo mūziku, kā arī ietekmīgā komponista un teorētiķa Džona Keidža idejām, netradicionāliem skanējumiem un smalki izvērstām iedvesmām no antīkās literatūras un agrīnā kino laukiem.

Koncertu atbalsta Rīgas dome, Trust for Mutual Understanding, Japānas Fonds un ASV vēstniecība Rīgā.

Koncerta sākums plkst. 19:30. Biļetes uz koncertu ir iespējams iegādāties Biļešu Servisa tirdzniecības vietās. Sākotnēji biļetes cena iepriekšpārdošanā ir 7 Ls, taču vēlāk to cena pieaugs līdz 10 Ls.

Vairāk info: www.skanumezs.lv

Foto: Fushitsusha. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV