Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Latvijā viesosies pārsteidzošā amerikāņu diriģente Ērika Neidlingera

Easyget.lv, 28.10.2013. 16:44

Sestdien, 2. novembrī, plkst. 11.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks koncerts „Amerikāņu mūzika” V Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju foruma ietvaros, informē JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Koncertā pārsteidzošās amerikāņu diriģentes Ērikas Neidlingeras vadībā muzicēs īpaši šai programmai izveidots Mūzikas akadēmijas Pūtēju orķestris, kas atskaņos amerikāņu komponistu – Ārona Koplenda, Voltera S. Hārtlija, Viljama Šūmaņa, Kerolainas Bremeres, Vinsenta Persičeti un Leonarda Bernsteina darbus pūtēju orķestrim. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Šajā nedēļas nogalē, 2. un 3. novembrī, Latvijas Mūzikas akadēmijā norisināsies jau piektais Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums, kura ietvaros notiks dažādas meistarklases un vairāki koncerti. Tas jau ir kļuvis par tradīciju, ka Forums iesākas ar JVLMA orķestra koncertu, kurā piedalās kāds pasaulē atzīts pūtēju orķestru diriģents, diriģējot savas dzimtās valsts komponistu skaņdarbus. Pie diriģenta pults šajos forumos jau stāvējuši Lorenzo Della Fonte no Itālijas, Henijs Ramaekers un Frīds Dobelsteins no Nīderlandes, Timotijs Reinišs no Lielbritānijas. Šoreiz – amerikāņu diriģente Ērika Neidlingera. Diriģente atbraukusi no pasaulē pūtēju aprindās labi zināmās DePaul universitātes Čikāgā, kurā ir teicama pūtēju orķestra un diriģēšanas programma un kurā viņa pati jau vairākas gadus arī pasniedz diriģēšanu un vada pūtēju orķestri.

Mazliet raksturojot koncertprogrammu, jāatzīmē, ka Ārona Koplanda Outdoor Overture un pūtēju orķestru komponista Vinsenta Persičeti Divertimento ar savu bagātīgo orķestra instrumentu izmantojumu ir katra pasaules pūtēju orķestru repertuārā. Vēl programmā iekļauts krāšņs veltījums čellistam Mstislavam Rostropovičam - uvertīra Slava!, kuras autors ir viens no vispazīstamākajiem ASV komponistiem Leonards Bernsteins. Bez šiem nosauktajiem darbiem publikas vērtējumam, protams, tiks piedāvāti arī citi.

Tikai divas dienas pirms koncerta Rīgā, ceturtdien, 31. oktobrī plkst. 19.00 Valmieras Kultūras centrā, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, šo programmu varēs novērtēt arī Valmieras iedzīvotāji. Viesdiriģente Ērika Neidlingera ne tika diriģēs JVLMA pūtēju orķestri koncertā, bet arī strādās ar Valmieras Valsts Ģimnāzijas pūtēju orķestri „Si bemols” (diriģents Mārtiņš Birnis), vadot kustību meistarklases.

Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums ir vienīgais šāda veida nozares profesionāļu saiets Baltijas valstīs, kurš ik gadu īsā, koncentrētā laika periodā - divās dienās, dažādos formālos un neformālos veidos - meistarklasēs, diskusijās, prezentācijās, pieredzes apmaiņā, izstādēs, koncertos - uzrunā un izglīto mūzikas skolotājus, orķestru diriģentus un ansambļu vadītājus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV