Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Aprīlī Lielajā Ģildē koncertēs In the Jazz Mood

LETA, 28.03.2008. 16:16

Sestdien, 12.aprīlī, plkst.19.00 orķestris „Rīga" un diriģents Andris Poga ielūdz klausītājus gūt pozitīvas emocijas koncertā In the Jazz Mood.

Koncertā pārstāvēti četri amerikāņu divdesmitā gadsimta komponisti ar četriem atšķirīgiem rokrakstiem, un visus šos autorus vieno džeziska nokrāsa muzikālajā izteiksmē: publikai piedāvāti Leonarda Bernstaina skaņdarbi Divertimento un Prelude, Fugue and Riffs, Frenka Tičeli Blue Shades, Mortona Gūlda Derivations un Deivida Varda-Steinmana skaņdarbs Jazz Tangents.

Koncertā piedalīsies klarnetists Guntis Kuzma, kurš atskaņos solo vairākos skaņdarbos, tostarp no pasaulslavenā džeza klarnetista Benija Gudmana (Benny Goodman, 1909.-1986.) repertuāra. Koncerta In the Jazz Mood ideja pieder diriģentam Andrim Pogam, kas pilda orķestra “Rīga” mākslinieciskā vadītāja pienākumus un 2008. gada martā saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu nominācijā Gada debija 2007.

Pazīstamā amerikāņu komponista Leonarda Bernstaina (1918.–1990.) Divertisments ir pirmatskaņots 1980. gadā ar Bostonas simfonisko orķestri un diriģentu Seidži Ozava. Kopš tā laika Divertisments guvis lielu popularitāti gan simfoniskā orķestra, gan simfoniskā benda versijās. Kā jau tas noprotams no nosaukuma, Divertismentam ir vairākas dzīvespriecīgas, joku un muzikālu alūziju piepildītas daļas: Sennets and Tuckets, Valsis, Mazurka, Samba, Turkey Trot, Sphinxes, Blūzs, In Memoriam, Maršs. Otrs koncerta programmā iekļautais L. Bernsteina skaņdarbs Prelude, Fugue and Riffs ir sacerēts 1949. gadā, bet pirmatskaņojumu piedzīvojis tikai 1955. gadā, kad to iestudējis pasaulslavenais klarnetists Benijs Gudmans. Vēlāk L. Bernsteins ir veidojis šī skaņdarba versijas un atsevišķas tēmas izmantojis savos mūziklos. Skaņdarbā apvienota klasiskās mūzikas un džeza stilistiska, kas izpaužas arī darba trīs daļu nosaukumos: Prelūdija, Fūga, Riffs.

„Komponēšana ir mans enerģijas avots,” par sevi teicis komponists Mortons Gūlds (1913.–1996.). „Kaut arī savas dzīves laikā esmu gan diriģējis, gan spēlējis klavieres, manas būtības pamatā ir kompozīcija”. Gūlds dzīves laikā saņēmis ne tikai starptautiskas publikas atzinību, bet arī vairākus nozīmīgus apbalvojumus, tai skaitā Pulicera prēmiju. 1956. gadā sacerētais darbs Derivations veltīts klarnetistam Benijam Gudmanam, kurš bijis šī darba pirmatskaņotājs.

Frenks Tičeli (1958.) ir dzimis Luiziānā, šobrīd - mūzikas profesors Dienvidkalifornijas universitātē, daudz komponē pūtēju ansambļiem, bigbendam un simfoniskajam orķestrim. Darbs Blue Shades sacerēts 2002. gadā un īsā laikā kļuvis populārs ar izmantotajiem tradicionālā džeza elementiem un spožo klarnetes solo.

Amerikāņu komponists un mūzikas profesors Deivids Vards-Steinmans (1936.) apvieno radošo darbību ar mūzikas formu pētniecību un mākslas strukturālo teoriju analīzi. Skaņdarbs Jazz Tangents ir sacerēts 1967. gadā pēc Ziemeļdakotas pūtēju ansambļa pasūtījuma. D. Varda-Steinmana mūziku Latvijas publika koncertā In the Jazz Mood iepazīs pirmo reizi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV