Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Samba Rīgā

Ingrīda Ivane, 23.07.2008. 13:45

Otrdienas vakarā izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” skanēja sambas ritmi, latviešu un brazīļu mūziķu izpildījumā – perkusionisti Tiago Loei un Andreazo uzstājās kopā ar latviešu sambas grupu „Samba no Rīgas”, viņiem piebiedrojās arī meistarklašu dalībnieki.
Samba Rīgā

Galerijas:

Patiesībā, brazīliešu ritmus Rīgas mākslas telpā varēja dzirdēt jau agrāk. Tie izskanēja gan kā savdabīgs izstāžu atklāšanas pavadījums, gan vienkārši tāpat – bija dzirdami nejauši ieklejojot izstāžu zālē. Jau no 10.jūlija te norisinājās perkusiju spēles meistarklase, mūziķu Tiago Loei un Andrezao vadībā. Meistarklasē interesentiem bija iespēja apgūt dažādus brazīliešu perkusijas instrumentus: cuica, pandeiro, atabaque u.c.

Apvienību „Samba no Rīgas” 2006.gada vasarā dibināja Ģirts Kalniņš un Antons Dudko. Mazliet vēlāk tai pievienojās Matīss Akurāters, kurš šobrīd ir grupas vadītājs. Matīsam, trīs mēnešus pavadot Brazīlijā un papildinot zināšanas perkusiju spēlē, radās doma atvest sastaptos mūziķus uz Rīgu, lai ļautu arī citiem spēles interesentiem papildināt zināšanas un iegūt sambas sajūtu tiešā kontaktā ar pasniedzējiem, kā tas notiek sambas dzimtenē – sapulcējoties spēles pratējiem un vēl nepratējiem, sākot spēli un mācoties vienam no otra.

Uzaicinātie mūziķi un pasniedzēji Tiago Loei un Andrezao spēles prasmi apguvuši un pasnieguši lielākajās sambas skolās Riodežaneiro – „Escola de samba Mangueira”, „Escola de samba Viradouro”, „Escola de samba Salgueiro”, regulāri piedalās ierakstu sesijās, spēlējot kopā ar pasaulē pazīstamām Brazīlijas sambas zvaigznēm.

Samba de enredo, maracatu un afoxé, samba batucada, samba reggae un baiao – tas ir viens no veidiem kā raksturot 22.jūlija vakarā izskanējušo koncertu.  Taču, domājams, lielākajai daļai šie specifiskie sambas stilu nosaukumi neko neizsaka. Mūzikas ritms koncertā runāja pats par sevi, valoda reizē vienkārša un sarežģīta. Siltas gaismas apspīdētā skatuve pamazām aizslīd, skatam atklājas nomales smilšainās ieliņas, kur pulciņā sasēduši vīri muzicē vakara saules apspīdēti. Skatam atklājas pilsētas galvenā iela pusdienlaika svelmē un koši tērptas dejotājas nomaina viena otru, šķietami bezgalīgajā karnevāla virtenē, kas dejas ritmos vijas līkločiem vien.

Pie objektīvās realitātes atgriežoties, tā ir Rīgas mākslas telpas zāle, ko pilda pustumsā dejojoši stāvi. Mākslinieki, ofisu darbinieki, pircēji un pārdevēji, ikdienā prātīgi un mazāk prātīgi. Latvieši, allaž saules gaismas mazliet apdalīti, atsaucīgi uzsūc sevī svelmainos ritmus.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV