Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Amerikāņu kamermūzikas dīva Tičīna Vona noslēdz Rudens kamermūzikas festivālu

Rinta Bružēvica, 03.10.2008. 12:29

Svētdien, 5.oktobrī, Mazajā ģildē plkst. 19.30 koncertēs Tičīna Vona
Amerikāņu kamermūzikas dīva Tičīna Vona noslēdz Rudens kamermūzikas festivālu
VSIA „Latvijas Koncerti” organizētais Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies svētdien, 5. oktobrī  Mazajā ģildē pl. 19.30, kur koncertu sniegs ekspresīvā Vācijas amerikāniete Tičīna Vona, kuru uz Rīgu vedīs Grācas opernama repetitors Māris Skuja. Abu mūziķu programmā būs gan Verdi, Doniceti, Bārbers un Aivzs, gan Lūcija Garūta.

Rīgas koncerta pirmajā daļā Tičīna Vona dziedās triju ASV komponistu dziesmas, kuru autori ir 20. gadsimta pirmās puses ģeniālais avangardists Čārlzs Aivzs, publikas iemīļotais klasiķis Semjuels Bārbers un pirmā plašāk atzītā melnādainā komponiste un pianiste Margarēta Bondsa. Īpaša dāvana Latvijas klausītājiem – trīs Lūcijas Garūtas dziesmas, tajā skaitā populārais un ļoti skaistais dziedājums “Svētā mīla”. Koncerta otrajā daļā Tičīna Vona būs Verdi Azučena, princese Buijona no Čileas operas “Adriāna Lekuvrēra”, Doniceti Leonora (opera “Favorīte”), Maskanji Santuca (“Zemnieka gods”) un Ponkjelli Laura (“Džokonda”). Pie klavierēm Grācas opernama leģendārais repetitors, daudzu Latvijas un Eiropas dziedātāju skolotājs un iedvesmotājs Māris Skuja.

2006. gadā Bādenes Virtembergas apriņķa Kultūras ministrija piešķīra Tičīnai Vonai Štutgartes Valsts operas kamerdziedones godpilno titulu. Dziedātājas karjera saistīta ar Eiropas un Amerikas lielākajām skatuvēm. Viņa uzstājas Losandželosas operā,  Sanfrancisko operā, Hamburgas Valsts operā, Frankfurtes operā, Drēzdenes Semperoper, Grācas opernamā, Arena di Verona, Kaljari Liriskajā operā, Dženovas Teatro Carlo Felice, Triestes Verdi teātrī, Arturo Toskanīni operā Buseto, Honkongas Nacionālajā operā, Mičiganas, Sietlas, Orlando un Talsas opernamā. Grācas opernamā Vona patlaban ir Ulrika. Kritika viņu slavē arī kā Azučenu, Amnerisu, Eboli. Būdama daudzpusīga, Tičīna Vona ir lieliska vācu repertuāra interprete – lomu skaitā te ir Erda, Herodeja, Valtraute, Venēra Kanāriju salās, Somijas Nacionālajā operā, Augsburgā, Manheimā, Štutgartē, Brēmenē un Hamburgā. Tičīnas Vonas diskogrāfijā ir Štutgartes Nībelunga cikls, kur viņa bija Frika un Valtraute. 2005. gadā klajā nāca Vonas pirmais albums Christmas at my House skaņu ierakstu namā Animato. Tičīna Vona dzimusi ASV, mācījusies Ziemeļkarolīnas Mākslu skolā, uzvarējusi Ņujorkas Metropoles operas studijas Nacionālās padomes konkursā. Metropoles opernamā Vona dziedājusi operā “Porgijs un Besa”, kā arī La traviata un “Rigoleto”. Vona saņēmusi Metropoles opernama balvu un Ričarda Takera studiju lielo balvu. Tičīna Vona daudz dzied arī Bernsteina, Bēthovena, Brāmsa, Mālera, Mocarta un Verdi dziesmas un mesas. Viņas turpmāko angažementu skaitā ir Amnerisa un Klitaimnēstra Štutgartes operā, Amnerisa Padujā un Eboli Frankfurtes operā. Vairāk ziņu – www.tichinavaughn.com.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV