Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Berlīnes vācu simfoniskais orķestris Rīgā

Rinta Bružēvica, 03.10.2008. 17:03

“Latvijas Koncerti” turpina iepazīstināt Latvijas mūzikas mīļotājus ar Eiropas labākajiem orķestriem.
Berlīnes vācu simfoniskais orķestris Rīgā



Teju uz pēdām “Berlīnes filharmoniķiem” uz Latviju brauc otrs Berlīnes labākais orķestris, viena no Eiropas kulturālākajām un iedvesmojošākajām simfoniskajām vienībām – Berlīnes vācu simfoniskais orķestris (BVSO) ar galveno diriģentu Ingo Mecmaheru. Koncerts notiks 13. oktobrī Lielajā ģildē pl. 19.30. Vācu starptautiskā raidorganizācija „Deutsche Welle” sadarbībā ar Latvijas radio 3 „Klasika” nodrošina koncerta tiešraidi. „Deutsche Welle” ir Berlīnes vācu simfoniskā orķestra galvenais atbalstītājs un mediju partneris, kā arī Rīgas koncerta iniciators.

Preses konference par Berlīnes vācu simfoniskā orķestra koncertu Rīgā notiks pirmdien, 13. oktobrī Lielās ģildes zāles foajē pl. 13.30. Konferencē piedalīsies:
Berlīnes vācu simfoniskā orķestra diriģents Ingo Mecmahers; orķestra direktors Aleksandrs Šteinbeis; „Deutsche Welle” sadarbības projektu departamenta vadītājs Gero Šlīs; „Latvijas Koncerti” direktors Guntars Ķirsis; Vācijas vēstnieks Latvijā Detlefs Veigels.

Rīgas koncerta  programmā iekļauta vislabākajā nozīme klasiskā popmūzika – Ludviga van Bēthovena Trešā jeb Heroiskā simfonija un Fēliksa Mendelszona -Bartoldi Vijoļkoncerts, kurā solo spēlēs strauji austošas, spožas karjeras īpašnieks Pekinā dzimušais BVSO koncertmeistars jeb pirmā vijole – absolūtais orķestra vadonis iz mūziķu vidus Vejs Lu. Trešo simfoniju Bēthovens sākotnēji veltīja Napoleonam, kura idejas, sparu un uzņēmīgumu komponists ar vētraino raksturu kvēli apbrīnoja. Uzzinājis, ka Napoleons sevi pasludinājis par vienvaldi, Bēthovens veltījumu nomainīja ar epigrāfu “simfonija, komponēta diža vīra piemiņas godināšanai”. Šajā simfonijā valda mērķtiecīga vitalitāte, ko uz brīdi pārtrauc otras daļas sēru marša vienkāršais apcerīgums.

Mendelszona Vijoļkoncerts pieder klasiskās mūzikas zelta fondam – ikkatrs atplaukst dzīves mīlestībā, dzirdot mocartiski dzīvespriecīgo koncerta trešo daļu.

Īpaša dāvana klausītājiem būs Pētera Vaska opuss Cantabile – viens no skaistākajiem šī komponista simfoniskajiem darbiem, kura būtība izteikta tā nosaukumā: cantabile itāliski nozīmē “dziedoši”.

Vācu diriģents Ingo Mecmahers (1957) pazīstams kā izcils laikmetīgās mūzikas interprets – zināms, ka mūsdienu partitūru lietpratējiem allaž ir oriģināls un atraktīvs skatījums uz klasiskiem skaņdarbiem. Vairākus gadus Ingo Mecmahers bijis Nīderlandes operas galvenais diriģents. BVSO Mecmahers vada kopš 2007. gada.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV