Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Rīgas Kongresu namā notiks koncerts "Rīgas džeza leģendām - 70"

Jānis Daugulis, 27.10.2008. 16:07 | komentāri (1)

9. novembrī Rīgas Kongresu namā notiks nozīmīgs koncerts "Rīgas džeza leģendām - 70", kurā tiks godināti mums labi zināmie Latvijas džeza vecmeistari - I.Birkāns, Z.Rezevskis, Z.Linde, kuriem šogad aprit 70 gadu jubileja.
Rīgas Kongresu namā notiks koncerts "Rīgas džeza leģendām - 70"
Viņu darbība ir bijusi cieši saistīta ar kādreizējo Rīgas estrādes orķestri "REO", vēlāk ar Latvijas TV un Radio vieglās un džeza mūzikas orķestri. Koncertā piedalīsies "Mirage Jazz Orchestra", LNSO stīgu grupa, solisti - Žoržs Siksna, Rita Trence, Lolita Vambūte, Andris Daņiļenko. Diriģenti – Alnis Zaķis un Gunārs Rozenbergs.

Koncertā godināsim cienījamos džeza mūzikas māksliniekus, kuri visu savu radošo mūžu ir veltījuši Latvijas džeza un vieglās mūzikas skatuvei, kurai viņi ir uzticīgi vēl šobaltdien.
Jāatzīmē, ka šis koncerts jaunākajai un vidējai paaudzei būs sava veida ieskats Latvijas džeza un vieglās mūzikas vēsturē, kura laikā būs radīta reāla iespēja dzirdēt interesantus skaņdarbus tādā instrumentālā salikumā, kādu pašlaik Latvijā var dzirdēt tikai vēsturiskos radio vai TV ierakstos.

Ivars Birkāns ( komponists, flauta ,saksofons)

Dzimis 1938.g.18.augustā Jelgavā . 1949.g. sāk mācīties mūziku Em.Dārziņa mūzikas skolā. Seko studijas Konservatorijā, kuru laikā tiek spēlēts L.Vīgnera vadītajā studentu simfoniskajā orķestrī. Pēc Konservatorijas absolvēšanas flautists saņem piedāvājumu spēlēt Operas un baleta teātrī, kur  tiek strādāts no 1962 līdz 1965.gadam.
Vienu gadu – 1965 -1966.g. mūziķis ir Doņeckas un Volgogradas filharmonijas mākslinieku rindās. No 1966 -1972.gadam – Rīgas estrādes orķestra mūziķis. 1972. gadā apdāvinātais mūziķis sāk strādāt Televīzijas un Radio estrādes simfoniskā orķestrī, kur arī viņš spēlē līdz pat tā likvidēšanai 1995.gadā. Par izcilu darbu džeza mūzikā mūziķim 1985.gadā tiek piešķirts LPSR nopelniem bagātā skatuves mākslinieka goda nosaukums.  2002.g. cienījamais džeza mākslinieks kļūst par Lielās mūzikas balvas laureātu. Vēl patlaban  jubilārs aktīvi muzicē, spēlējot Mirage Jazz  Orchestra , kā arī piedalās citos vieglās mūzikas projektos.

Zigurds Rezevskis. (komponists, pianists , sitamie instrumenti, vibrofons)

Dzimis 1938.gada 13.jūnijā Rīgā. Pirmie soļi mūzikā sākas līdz ar mācībām Em.Dārziņa mūzikas skolā .Kopš 15 gadu vecuma par mīļāko mūzikas stilu kļūst džeza mūzika .Pēc Dārziņskolas mācības tiek turpinātas  Konservatorijā, kura tiek absolvēta 1964.gadā. Jaunais mūziķis sāk strādāt Latvijas filharmonijā kā marimbas solists. Pēc diviem gadiem muzikālās aktivitātes  tiek turpinātas Latvijas Valsts simfoniskajā orķestrī, kur tiek muzicēts 10 gadu garumā.
Ar nākamo darbavietu – Radio bigbendu – saistās jubilāra radošās darbības uzplaukums komponista statusā .13 turpmāko gadu laikā Radio fonotēkā nokļūst aptuveni 70 skaņdarbi – instrumentāla mūzika, dziesmas, dziesmas bērniem utt. Pēc radio bigbenda darba gaitas tiek turpinātas Rīgas koncertu apvienībā, mākslinieciskā vadītāja statusā. Darba pienākumos ietilpa rūpes par pakļautībā esošajām 5 varietē programmām,  30 štata un 30 ārštata estrādes orķestriem. Šajā laika posmā papildus administratīva rakstura darba pienākumiem jubilārs kļūst par diksilenda "Retro" vadītāju un mūziķi. Šo gadu laikā ir pabūts neskaitāmos džeza festivālos  un koncertturnejās gan bijušās PSRS teritorijā, gan Dānijā, Vācijā , Somijā ,Zviedrijā, Francijā  u.c.
Gadu gaitā ir nācies spēlēt kopā ar  tādiem izciliem džeza mūziķiem kā V.Vainers, V.Piščikovs, R.Raubiško, R.Pauls un daudziem citiem.
Pašlaik muzikālās aktivitātes saistās ar dalību dažādos atsevišķos džeza mūzikas projektos.  

Zigurds Linde (trompete)

Dzimis 1938.gada8.maijā  Sēlijā , Neretas pagastā. Kopš 10 gadu vecuma spēlē trompeti, taču vietējās kolhozu ballītēs ir spēlēts gan akordeons, gan klavieres. Pēc Neretas viduskolas pabeigšanas iestājas  Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā.
Jau pirmajā studiju gadā sāk spēlēt Arņa Zītara deju orķestrī, pēc tam komponista Jāņa Sildega orķestrī.
Seko karadienests padomju armijas rindās, taču sagadās tā, ka dienesta  vieta ir kājinieku pulka pūtēju orķestris, kura atrašanās vieta bija Rīga.
Pēc karadienesta seko darbs Ulda Krasta vadītajā milicijas kluba džeza orķestrī, vēl pēc dažiem gadiem –Ivara Mazura vadītajā džeza orķestrī. Tiek spēlēts arī R.Paula vadītajā darba rezervju kultūras nama džeza orķestrī, Alda Amoliņa vadītajā VEF kultūras pils džeza orķestrī , E.Straumes vadītajā autodarbinieku kluba džeza orķestrī.
Pēc Konservatorijas pabeigšanas seko uzaicinājums spēlēt R.Paula vadītajā Rīgas estrādes orķestrī .Kad tiek izveidots  Radio bigbends, pieprasīto trompetistu  komponists Ringolds Ore aicina spēlēt tā sastāvā. Radio bigbendā tiek nospēlēti vairāk nekā trīsdesmit gadi. Arī  tagad sevi uzskata par Radio bigbenda mūziķi, jo lielākā
"Mirage Jazz Orchestra" – orķestra, kura sastāvā jubilārs spēlē līdz šim brīdim,  mūziķu daļa savulaik ir bijuši Radio bigbenda mūziķi.

"Mirage Jazz Orchestra" mūziķi, solisti un diriģenti vēl Jubilāriem daudz laimes, veselības, dzīvesprieka un  - lai vēl jo ilgi labi skan!

Koncertu organizē Džeza orķestru atbalsta biedrība.

Biļetes var iegādāties "Biļešu servisa" kasēs.

Pensionāriem paredzēta 50% atlaide un studentiem - 20%. Pie ieejas apliecības tiks pārbaudītas! Info – 67105220  info@bilesuserviss.lv

Fotogrāfijā: Ivars Birkāns
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV