Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Koncertu cikls "Rudens mūzika 2008" turpinās ar mākslu sintēzes projektu "Laikabūtnes"

Uģis Krišjānis, 28.10.2008. 12:06

Koncertu cikls "Rudens mūzika" turpina trešo sezonu ar mūzikas, vizuālās mākslas un dzejas kokteiļprogrammu "Laikabūtnes", kura tiks pirmizpildīta četros koncertos Valmierā, Cēsīs, Rīgā un Madonā.
Koncertu cikls "Rudens mūzika 2008" turpinās ar mākslu sintēzes projektu "Laikabūtnes"
"Laikabūtņu" pamatsastāvdaļas ir Ingmāras Balodes dzeja, Diānas Adamaites gleznas un improvizēta trokšņu mūzika summā ar Jēkaba Nīmaņa un Jaunās Vīnes skolas romantiskākā autora Albana Berga skaņurakstiem.

"Laikabūtnes" notiks:
29. oktobrī plkst. 19:00 J. Vītola kamermūzikas zālē Valmierā
30. oktobrī plkst. 18:30 Cēsu Izstāžu namā
2. novembrī plkst. 19:00 Latvijas Mākslas akadēmijā
6. novembrī plkst. 19:00 Madonas mūzikas skolā

Laiks ir netverama parādība, kuru turklāt var novērot tikai netieši. Par laiku skaidri ir zināms vienīgi, ka tas eksistē. Visi cilvēku mēģinājumi laiku izmērīt būtībā ir samērā muļķīgi, jo tiek mērīti attiecībā pret cikliskām un objektīvām dabas parādībām, kuras pats mērītājs (cilvēks) ir spējīgs aptvert tikai ar prātu. Ja godīgi, tikpat netverams ir laikmets, tikai pretējā diskursā. Tādēļ, ka tas ir cieši saistīts ar cilvēka darbību, laikmeta garu mēs uztveram pamatā intuitīvi. Prāta kontrolei tā īsti pakļaujas tikai aizgājušie laikmeti un arī galvenokārt tāpēc, ka tie eksistē nedzīvās liecībās. Cilvēka realitātes uztvere ir fragmentāra un izteikti subjektīva – atskatoties pagātnē mums liekas, ka līdzšinējā dzīve ir aizskrējusi kā viens acumirklis, tagadne ir ilgstoša, savukārt nākotne mums šķiet neaizsniedzama. "Laikabūtnes" caur parastām un neparastām ikdienas sajūtām un notikumiem pētīs cilvēka emocionālo priekšstatu refleksijas.

Programmas ietvaros veiksmes gadījumā procesā pielietotās ķīmijas rezultātā vienā organismā tiks sapludināta glezniecība, mūzika un vispersoniskākā no mākslām – dzeja.

Šīs programmas detaļas ir īpašs vizuālais noformējums, jaunās mākslinieces Diānas Adamaites gleznas, programmas ansambļa improvizēta trokšņu mūzika uz klasiskajiem un idiofonajiem instrumentiem, Albana Berga un Jēkaba Nīmaņa skaņdarbi, "Literatūras gada balvas – 2007" laureātes Ingmāras Balodes dzeja autores lasījumā.

Piedalās: Ingmāra Balode (dzejas lasījumi), Jēkabs Nīmanis (klarnete, idiofonie instrumenti), Herta Hansena (klavieres, idiofonie instrumenti), Edgars Raginskis (klavieres, idiofonie instrumenti), Madara Pētersone (vijole, idiofonie instrumenti), Kristaps Pētersons (kontrabass, idiofonie instrumenti).

Programmā: Ingmāras Balodes dzeja, Diānas Adamaites gleznas, improvizēta trokšņu mūzika, Albana Berga un Jēkaba Nīmaņa skaņuraksti.
Ieeja koncertos Valmierā, Madonā un Rīgā bez maksas vai par ziedojumiem.

Ansambļa dalībnieks Jēkabs Nīmanis par "Laikabūtnēm": "Programma "Laikabūtnes" vēlas radīt ilūziju par alternatīvas dzīves telpas eksistenci, kurā laiks ir apstājies vai pat neeksistē vispār. Visa šī procesa mērķis ir paskatīties, kas tur sanāk un vai šādos apstākļos vispār ir iespējams uzturēties. Tā ir sirreāla programma."
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV