Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

"Sinfonietta Rīga" atskaņos krievu moderno klasiku un džezu kopā ar pianisti Diānu Ketleri un vijolnieku Aleksandru Sitkovecki

Vita Stiģe, 25.11.2008. 15:17

"Sinfonietta Rīga" un mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē kopā ar solistiem pianisti Diānu Ketleri un vijolnieku Aleksandru Sitkovecki uzstāsies mūsdienu krievu mūzikas klasikas un simfodžeza koncertā piektdien, 28. novembrī pl. 19:30 Lielajā ģildē, atskaņojot Sergeja Prokofjeva, Rodiona Ščedrina un Nikolaja Kapustina opusus.
"Sinfonietta Rīga" atskaņos krievu moderno klasiku un džezu kopā ar pianisti Diānu Ketleri un vijolnieku Aleksandru Sitkovecki

"Šī vakara centrālā ass būs Sergejs Prokofjevs, kurš, starpcitu, tīņa gados bija mans mīļākais komponists. Koncertā klausītāji dzirdēs vienu no komponista populārākajiem opusiem – Pirmo simfoniju, kas ir zīmīga ar mūsdienu mūzikai neraksturīgo klasisko vienkāršību līdzās Prokofjevam raksturīgajām harmonijām. Skanēs arī viņa kamerstilā rakstītais skaņdarbs Uvertīra par ebreju tēmām. No savulaik par padomju kulta komponistu dēvētā Rodiona Ščedrina opusu klāsta atskaņosim Mūziku Kētenei, kas ir veltījums Johanam Sebastiānam Baham un iezīmē pilnīgi citu mūzikas laikmetu. Pagrieziena punkts koncertā būs mūsu auditorijai vēl neatklātais Nikolajs Kapustins, kurš savā Dubultkoncertā klavierēm, vijolei un kamerorķestrim atklāj citu krievu mūzikas klasisko vērtību – džezu. Gribu piebilst, ka Kapustina koncerta atskaņojums bija lieliskās pianistes un šī vakara solistes Diānas Ketleres ideja. Gaidu to ar nepacietību, jo īpaši tādēļ, ka Diānai pievienosies arī viņas ansambļa kolēģis – talantīgais vijolnieks Aleksandrs Sitkoveckis," stāsta "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

Diāna Ketlere ar izcilību absolvējusi profesora Teofila Biķa klavieru klasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, mācījusies arī profesora Karla Hainca Kamerlinga (Karl-Heinz Kämmerling) klasē Zalcburgas Mozarteum akadēmijā un ar augstāko apbalvojumu beigusi Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju pie profesora Kristofera Eltona. Diānas Ketleres interpretācijā notikuši vairāku Pētera Vaska un Jura Karlsona skaņdarbu pirmatskaņojumi Lielbritānijā. Pianiste uzstājusies Šveicē (Gstaat Musiksommer Festival), Itālijā (Ravello Music Festival), muzicējusi kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, uzstājusies kā Zalcburgas Kamerfilharmonijas soliste. Viņas spēli dzirdējuši klausītāji daudzās prestižās koncertzālēs kā, piemēram, the Bridgewater Hall Mančestrā, the Glenn Gould Studios Toronto, Shinjuku Opera City Hall Tokijā, Symphony Hall Osakā. Diānas Ketleres skatuves partneru vidū ir tādi pazīstami mūziķi kā Volframs Krists, Narimihi Kavabata un Inga Kalna. Šobrīd talantīgā pianiste ir klavieru klases pasniedzēja Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un regulāri koncertējoša māksliniece ansambļa Raro sastāvā.

Aleksandrs Sitkoveckis studējis vijoļspēli Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un Vīnes Mūzikas akadēmijā pie Pāvela Verņikova (Pavel Vernikov). Vijolnieks piedalījies dažādos mūzikas festivālos visā Eiropā, uzstājoties tādās koncertzālēs kā Salla Verdi Milānā, Karalienes Elizabetes koncertzālē, Wigmore koncertzālē u.c. Sitkovecka debijas solo koncerts notika Ņujorkā. Talantīgais vijolnieks uzstājies kopā ar Anglijas kamerorķestri, The Southbank Sinfonia, The BBC orķestri, Kaskavas kamerorķestri un Londonas Karalisko Filharmonijas orķestri. Mūzikas žurnāls The Strad nodēvējis Aleksandru Sitkovecki par Jaunā gadsimta zvaigzni. Arī Aleksandrs Sitkoveckis ir ansambļa Raro mūziķis.

Atgādinām, ka, uzsākot savu trešo koncertsezonu 2008. gada septembrī, "Sinfonietta Rīga" prezentēja jaunāko Pētera Vaska instrumentālās mūzikas CD ar nosaukumu Viatore, ko skaņu ierakstu firmai "Wergo" kamerorķestris diriģenta Normunda Šnē vadībā ieskaņoja 2007. gada jūnijā Rīgā.

Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV