Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Pirmo reizi Latvijā atskaņos Olivjē Mesiāna lieldarbu "Mūsu Kunga Jēzus Kristus pārveidošanās"

Rinta Bružēvica, 10.12.2008. 16:49

Sestdien, 13. decembrī, Lielajā ģildē festivāla "Eiropas Ziemassvētki" ietvaros tiks atskaņots franču 20. gadsimta ģēnija, izcilā komponista, domātāja, mistiķa un putnu dziesmu profesionāla pazinēja Olivjē Mesiāna grandiozais, pasaulē reti atskaņotais lieldarbs – oratorija korim un orķestrim "Mūsu Kunga Jēzus Kristus pārveidošanās". Šo skaņdarbu pēc analoģijas ar Mālera Astoto sauc par Mesiāna "Tūkstošu simfoniju".
Pirmo reizi Latvijā atskaņos Olivjē Mesiāna lieldarbu "Mūsu Kunga Jēzus Kristus pārveidošanās"

Atskaņojums veltīts Olivjē Mesiāna 100. dzimšanas dienai, ko pasaule svin šī gada 10. decembrī. Koncertā piedalās Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Liepājas simfoniskais orķestris, kā arī instrumentālistu septets ar nozīmīgām solo epizodēm – Liene Circene (klavieres), Larisa Strelita-Strēle (čells), Uldis Lipskis (klarnete), Vitenis Gikņus (Vytenis Giknius, flauta, Lietuva), Pauls Andersons (vibrofons), Andrejs Doiņikovs (Andrey Doynikov, marimba, Krievija), Konstantīns Argiropuloss (Konstantinas Argyropoulos, ksilorimba, Grieķija. Diriģents Māris Sirmais.

Stāsts, kura pamatā ir Kristus apskaidrošanās Tabora kalnā, par ko rakstīts Mateja evaņģēlija 17. nodaļā. Mesiāns, būdams ievērojams Kristus mācības pazinējs un godinātājs, vēsta par Kristus apskaidrošanos ar nebijušu vērienu, netaupot skaņu krāsas un visdaiļākās akordu saskaņas. Apjomīgs sitaminstrumentu arsenāls pārsteidz ar galvu reibinošām akrobātiskām ritmu saspēlēm.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV