Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Stīgu kvartets "Euphonia" un pianists Jakovs Kacnelsons uzstāsies koncertā "Ziemassvētkus gaidot"

Rinta Bružēvica, 15.12.2008. 14:26

Profesionāli spožais stīgu kvartets "Euphonia" satiksies ar Latvijas klausītājiem pazīstamo pianistu Jakovu Kacnelsonu koncertā "Ziemassvētkus gaidot" 17. decembrī Mazajā ģildē plkst. 19.30, lai atskaņotu vienu no 19. gadsimta kamermūzikas lieldarbiem – Johannesa Brāmsa Klavieru kvintetu. Vēl programmā stīgu kvarteta žanra radītāja Jozefa Haidna populārākais kvartets -  "Cīrulītis", un kabardiešu un balkāru tautas mūzikas iespaidā komponētais Sergeja Prokofjeva Otrais stīgu kvartets.
Stīgu kvartets "Euphonia" un pianists Jakovs Kacnelsons uzstāsies koncertā "Ziemassvētkus gaidot"

Stīgu kvarteta "Euphonia" mākslinieki: Eva Bindere (I vijole), Andrejs Goļikovs (II vijole), Daniils Grišins (alts), Pēteris Čirkšis (čells).

Stīgu kvartets "Euphonia" radās 2003. gadā, apvienojoties orķestra "Kremerata Baltica" domubiedru grupai. Kvarteta līdere (Kremerata koncertmeistare) Eva Bindere – Graubiņu dzimtas pārstāve, Southern Methodist University of Dallas un Bāzeles Mūzikas akadēmijas profesora Rafaela Olega klases absolvente spēlējusi ievērojamās pasaules koncertzālēs visā pasaulē gan kā orķestra mūziķe, gan kā soliste. Kopš 2008. gada septembra Latvijas Mūzikas akadēmijas docētāja.

Kvarteta otrā vijole Andrejs Goļikovs arī nāk no tradīcijām bagātas mūziķu dzimtas – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Vīnes Mūzikas un mākslas augstskolas kādreizējā studenta vijoļspēle daudzkārt slavēta gan solista, gan iejūtīga kamermūziķa ampluā.

Atšķirībā no saviem vijoļspēles kolēģiem, altists Daniils Grišins – Jurija Bašmeta Starptautiskā altistu konkursa uzvarētājs un speciālbalvu laureāts – savu meistarību kaldinājis Ņižņijnovgorodas konservatorijā (Krievija). Viņa rosīgās koncertdzīves panākumiem pievienosim uzvaru starptautiskajā kamermūzikas konkursā Trio di Trieste (Itālija).

Čellists Pēteris Čirkšis pēc studijām Latvijas Mūzikas akadēmijā un Vīnes Mūzikas un mākslas augstskolā darbojies galvenokārt kā orķestra "Kremerata Baltica" mūziķis. Kvartets "Euphonia" uzstājas Latvijā un Eiropā. Pie spilgtākajiem radošajiem sasniegumiem nosauksim kvarteta koncertus Kremerata Baltica festivālos Siguldā, Gidona Krēmera festivālā Lokenhauzā (Austrija), kā arī festivālā Les muséiques Basel (Šveice).

Patlaban kvartets turpina darbību, arvien biežāk koncertējot Latvijā un veicot ieskaņojumus Latvijas Radio. Latvijas Lielās mūzikas balvas 2006 laureāts. Kvarteta nosaukuma autors ir Valdis Bisenieks.

Jakobs (Jakovs) Kacnelsons (1976) dzimis Maskavā, mūziku sācis apgūt sešu gadu vecumā. 1993. gadā kļuvis par Eliso Virsaladzes audzēkni Maskavas konservatorijā. Kopš 1998. gada Gņesinu mūzikas skolas pasniedzējs. Kopš 2001. gada Virsaladzes asistents Maskavas konservatorijā. Piedalījies starptautiskos mūzikas festivālos. Ieguvis godalgas vairākos starptautiskos konkursos. Saņēmis diplomu 10. Leipcigas Baha konkursā un karalienes Elizabetes konkursā Beļģijā (1999). Kacnelsons uzstājies kā solists daudzviet Krievijā, arī Austrijā, Vācijā, Spānijā un Francijā. Akadem-trio dalībnieks kopā ar Irinu Petuhovu un Borisu Lifanovski.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV