Sestdiena, 21.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Matīss, Modris, Mariss;

Smukulis aizvadījis pirmo maču profesionāļos

Gatis Berķis, 09.02.2009. 13:33

„Tour of Qatar”, pirmās sacensības profesionālās komandas Ag2r-La Mondiale sastāvā no 1.-6.februārim aizvadījis Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis, treniņu režīmā braucot kopvērtējumā izcīnīja 93.vietu.
Smukulis aizvadījis pirmo maču profesionāļos

Otro gadu pēc kārtas „Tour of Qatar" sākas ar komandas braucienu pa Dohas ielām. Šogad 6 km garajā distancē visātrākie bija „Garmin - Slipstream" komanda, kurā labāko rezultātu uzrādīja un līdera zelta krekliņu izcīnīja trīskārtējs Olimpiskais čempions treka riteņbraukšanā Bradley Wiggins. „Ag2r-La Mondiale" izcīnīja 8.vietu komandu vērtējumā. Gatis Smukulis gan uzsver, ka „šim Ag2r-La Mondiale sastāvam ar kādu bijām Katarā galvenās sacensības būs klasikas un „Tour of Qatar" braucām treniņu režīmā, tāpēc par izciliem rezultātiem nedomājām."

2.februārī, 134 km garajā posmā jau 11 kilometrā Ben Hassine no Tunisijas kopā amerikāni Chad Beyer un austrāli Robert Williams atrāvās no lielās grupas un viņu pārsvars 30 kilometrā sasniedza jau 7 minūtes, kad Gatis Smukulis kopā Omar Hasanin nolēma ķer bēgļus. 41 kilometrā bēgļu pārsvars pār Gati Smukuli bija tikai 5 minūtes, bet lielajai grupai līderi atradās 14 minūtes priekšā. Situācija radikāli mainījās pēc pirmā starpfiniša 55 kilometrā, braukšana virziena maiņas rezultātā vēja virziens sekmēja lielās grupas sašķelšanos piecās grupās ar brauciena favorītiem Tom Boonen and Mark Cavendish priekšā, bet zelta krekliņa īpašnieku Bradley Wiggins pēdējā grupā. 77 kilometrā līderu grupu noķēra 30 sportisti, kuri savā starpā arī cīnijās par uzvaru finišā, kurā atkal ātrākais bija Lielbritānijas sportists, šoreiz Roger Hammond no „Cervelo Test team" komandas.

Gatis Smukulis: „Pirmās divas sacensību dienas bija ļoti smagas. Iespējams, ka sava ietekme ir satraumētajām ceļgalam, kas janvāra mēnesī neļāva pilnvērtīgi trenēties. Otrajā dienā, treniņu nolūkā nolēmu ķert līderus, par augstu rezultātu finišā nevarēju cerēt jo konkurenti, sevišķi „Cervelo Test Team" bija ļoti labi sagatavojusies šīm sacensībām."

Trešajā, 137.5 km garajā posmā pie ilgi gaidītās uzvaras tika sacensību favorīts Tom Boonen. Sacensību pirmajos kilometros atkal lielā grupa sadalījās un līderu grupā starp 30 riteņbraucējiem bija arī visi sacensību līderi. Galvenie notikumi risinājās pēdējo kilometros, gan „Carvelo Test team", kuras visi sportisti bija līderu grupā, viens pēc otra mēģināja atrauties no grupas, bet bez panākumiem un grupas finišā ātrākais bija Tom Boonen no „Quick Step".

Ceturtajā posmā, 37 kilometrā Gatis Smukulis pievienojās Hannachi atrāvienam un lielākais pārsvars 5'50" tika panākts 55 kilometrā. Pirmajā sprinta starpfinišā Gatis izcīnija 3.vietu, bet otrajā uzvarēja. Pāris kilometrus pēc tam, lielā grupa viņus panāca un finišā ātrākais šajā dienā izrādījās Mark Cavendish no „Team Columbia - High Road".


Piektā posma rīts atnesa traģiskas ziņas. Pēkšņā nāve bija miris 22 gadus vecais Beļģu riteņbraucējs Frederiek Nolf, kurš pārstāvēja „Topsport-Vlaanderen-Mercator". Komandu direktoru un Kataras riteņbraukšanas sapulcē tika nolemts posmu atcelt.

Pēdējā, 6.posmā jau otrajā kilometrā Gatis Smukulis veica atrāvienu un viņam pievienojās 5 riteņbraucēji - Corioni, Knaven, Sapa, Beyer un Pollock. Atrāviens pakāpeniski pieauga un 21 kilometrā jau sasniedza 5'15". Tikai divus apļus pirms beigām, 106.kilometrā vadošos sportistus, kuru vidū bija arī Gatis Smukulis, noķēra lielā grupa un visu izšķīra sprinta finišs, kurā visātrākais atkal bija Mark Cavendish. Četru posmu uzvarētājs pagājušā gada Tour de France finišā apsteidza Robertu Forsteru un Heinrichu Haussler.

Par sacensību kopvērtējuma uzvarētāju tika kronēts Tom Boonen no „Quick Step".

Gatis Smukulis pēc sacensībām atzina: „Sacensības ļoti patika, garastāvoklis un noskaņojums bija ļoti labs. Prieks, ka pēdējā dienā labi pastrādāju - jau no paša starta aizbraucām prom no lielās grupās. Jutos ļoti labi, bet tomēr gabals bija ļoti garš un 6 sportistiem strādājot visu distanci beigās pietrūka darbaspēka. Lielajā grupā bija 3 komandas, kas strādāja lai noķertu mūs, viņiem ātrums bija daudz lielāks. Šādā apvidū arī aizbraukt līdz galam ir diezgan nereāli jo ceļš ir taisns, kā tuksnesī, un grupa visu laiku redzēja mūs. Pēdējā dienā nebija vēja un domāju, ja visi apstākļi sakritu, tad varbūt varētu aizbraukt līdz galam, bet īstenībā jau šīs sacensības braucām treniņu režīmā."

Sacensību mājaslapa: http://www.letour.fr/2009/TQA/LIVE/us/600/index.html

Foto: A.S.O.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV