Sestdiena, 21.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Matīss, Modris, Mariss;

Latvijas ielu basketbola izlasei bronza „Moscow Open”

Renārs Buivids, 07.09.2009. 15:17

Latvijas ielu basketbola izlase – Artūrs Strēlnieks, Andrejs Jansons, Raimonds Elbakjans un Oskars Rusmanis – svētdien Maskavā, Lužņiku sporta kompleksā notikušajā starptautiskajā strītbasketa turnīrā „Moscow Open” pāris tūkstošu skatītāju klātbūtne izcīnīja 3.vietu. Tradicionālajās sacensībās šoreiz startēja 17 valstu izlases.
Latvijas ielu basketbola izlasei bronza „Moscow Open”

Latvijas kvartets tika ielozēts B apakšgrupā, un jau pirmajā spēlē latvieši parūpējās par vienu no lielākajiem „Moscow Open” pārsteigumiem, ar 21:11 sagraujot plaši izreklamēto ASV komandu.

Amerikāņi pārstāvēja basketbola sabiedrībā labi zināmo „SKY Streetball Syndicate”, kas līdzdarbojusies vairākās „And1” strītbola filmās. Latviešiem pretī stājās par „Rain Man” sauktais Kriss Kramplers, Deniss „Spyda” Čizms un Ēriks Praiss. Dažādu iemeslu dēļ Maskavā šoreiz neieradās „Slam dunk” meistars Taurians Fontenette, kurš kļuvis slavens ar iesauku „Mr. 720”, un Entonijs Hjuerds.

Pašpārliecinātie ASV strītbolisti bija pārsteigti par sastapto pretsparu no Latvijas pārstāvjiem. Asa un pārkāpumiem bagātā spēlē nervi neizturēja Krampam, kurš pēc vienas no spēles epizodēm iesita Raimondam Elbakjanam. Mūsu basketbolists neatbildēja uz šo izlēcienu, tādēļ diskvalificēts tika vienīgi amerikānis. Atlikušajā laikā latvieši ar precīziem metieniem šokēja sāncenšus – 21:11.

Piektdienas otrajā spēlē Latvija 15:14 pārspēja Serbiju, pēc pirmās dienas kļūstot par B apakšgrupas līdervienību.

Sestdien pirmajā spēlē latviešiem tā arī neizdevās sasniegto ierasto precizitāti mačos, tādēļ Nīderlandei tika zaudēts ar 6:9. Grupu turnīra turpinājumā Latvija ar 10:9 uzveica Itāliju, bet ar 14:12 pārspēja Čehiju, iegūstot pirmo vietu B apakšgrupā un labu sākuma pozīciju izslēgšanas turnīrā.

Astotdaļfināls sākās ar mūsu ziemeļu kaimiņu igauņu sagādāto pārsteigumu – uzvaru pār ASV. Mača sākumā amerikāņi punktus guva bez liela sasprindzinājuma, bet pēcāk igauņi sodīja sāncenšus par vieglprātību, gūstot uzvaru. Tieši ar šā pāra uzvarētājs gaidīja nākamās spēles rezultātu, sāncenšos sagaidot Latviju vai Vāciju.

Astotdaļfinālā Latvijas komandas snaiperis Strēlnieks šokēja vāciešus, realizējot sešus no deviņiem tālmetieniem. Latvija triumfēja ar 18:5. Baltiešu divcīņā visu izšķīra tikai viens metiens, un Latvija guva minimālu uzvaru ar 13:12.

Pusfinālā Latvija sacentās ar Krieviju, kuru atbalstīja daudzie skatītāji. Cīņa par vietu finālā izvērtās par īstu trilleri, jo pamatlaika beigās Strēlnieks ar tālmetienu atjaunoja neizšķirtu – 12:12. Papildlaikā pirmā uzbrukuma iespēju ieguva Krievija, pēc labi atstrādātas sadarbības uzvaras grozu gūstot bijušajam „Liepājas lauvu” basketbolistam Aleksejam Zorinam.

Cīņā par bronzas medaļām Latvijas kvartets neatstāja daudz cerību poļiem, triumfējot ar 14:9.

Finālā Krievijas basketbolisti piedzīvoja īstenu traģēdiju, kaimiņiem ukraiņiem zaudējot ar 13:14. Par izšķirošā mača varoni kļuva ukrainis Timurs Aradžabi, kurš guva deviņus punktus. Tieši viņš saņēma turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu.

„Moscow Open” laureāti saņēma naudas balvas:  1.vieta – 10 000 ASV dolāru, 2.vieta – 5000 ASV dolāru, 3.vieta – 3000 ASV dolāru.

„Moscow Open” notika arī „Slam Dunk” konkurss, kura iecerēto augsto līmeni negatīvi ietekmēja pat uz apjumtā laukumā lietus radītais mitrums. Šajā loterijā veiksme nebija arī Latvijas pārstāvja Haralda Kārļa sabiedrotā. Viņam neizdevās iekļūt pusfinālā.

Lužņiku kompleksā paralēli notikušajā masu ielu basketbola turnīrā „Sport Vokrug” ar apmēram 500 komandu līdzdalību startēja „Streetbasket.lv” ar Haraldu Kārli, Krišu Zupiņu, Eduardu Kresu un Renāru Buividu sastāvā. Pirmajā dienā, vienīgo zaudējumu četrās spēlēs piedzīvojot no nākamajiem čempioniem „Mystics, kak bi”, Latvijas kvartets iekļuva izslēgšanas turnīrā. Otrajā dienā, spēlējot jau bez „Slam dunk” konkursā iesaistītā Kārļa, izdevās pārvarēt pirmo kārtu, bet otrajā mačā tika piedzīvots zaudējums. 

Tiesības pārstāvēt Latviju tradicionālajā ielu basketbola turnīrā „Moscow Open” saņēma komanda „Mazais”, kas 20.augustā Rīgā, „Grīziņkalna skeitparkā” uzvarēja speciālā spēcīgāko „Pro” grupu turnīrā. Dažādu iemeslu dēļ uz „Moscow Open” nevarēja doties Mārtiņš Jaunzems un Sandis Silavs, tādēļ biedrības „Streetbasket” un „LSF Holdings” sarūpēto braucienu uz Maskavu varēja izmantot tikai Rusmanis. Kopā ar viņu sastāvā tika iekļauti Elbakjans, Jansons un Strēlnieks.

„Moscow Open” spēles notika astoņas minūtes, pauzēs apstādinot laiku, vai arī līdz 21 punktam. Svētdien, lietus dēļ pārceļot spēles vienīgi uz centrālā laukuma, mači notika sešas minūtes. Punktu skaitīšana tieši kā Latvijā populārajā „Ghetto basket” – viens un divi punkti. Maču tiesāšanā bija iesaistīti vairāku valstu soģi. Visas spēles vadīja trīs tiesnešu brigāde, tādeļ strīdu bija maz.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV