Sestdiena, 21.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Matīss, Modris, Mariss;

Jānis Uzars – Baltijā paliek nepārspēts

LŪMSF preses dienests, 16.09.2009. 11:54

Jānis Uzars ir pirmais kam šogad izdevies Baltijas mērogā iegūt visus čempiona titulus abās spēcīgākajās klasēs „Ski Stock” un „Ski GP”, kļūstot par Baltijas, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas čempionu.
Jānis Uzars – Baltijā paliek nepārspēts

Līdz 2009. gadam neviens no Jāņa Uzara konkurentiem stāvošo ūdens motociklu klasē pat nebija mēģinājis nobraukt visas sacensības abās klasēs. Lai to paveiktu, nepieciešama laba fiziskā sagatavotība, jo vienas sacensības laikā katrā klasē jānobrauc pa trim braucieniem. Viens brauciens ilgst no 12 līdz pat 20 minūtēm. Latvijā viena brauciena ilgums ir aptuveni 12 minūtes, bet Igaunijā sacensību dalībnieki brauc noteiktu apļu skaitu. Ja sacensības ir jūrā, tad viens brauciens ilgst līdz pat 25 minūtēm.

„Sezonas sākumā bija mērķis uzvarēt „Ski Stock” klasē, kas izdevās arī 2008. gadā. „GP” klasē braucu treniņa nolūkā, jo cerības tur uzvarēt nebija. Laba sagatavotība un veiksmīgi starti ļāva uzvarēt arī spēcīgajā „GP” klasē. Dažas sacensības gan bija fiziski ļoti grūtas. Latvijā grūtākā sacensības bija Rīgā, Daugavā, jo viļņi veidojās ne tikai no vēja, bet arī no betona sienām upes malā,” par aizvadītajām sacensībām stāsta Jānis Uzars. Ozolnieku novada sportists šogad piedalījās arī Adrijas Alpu kausa Ungārijas posmā, kur izcīnīja trešo vietu „Ski Gentelmen” klasē un sesto „Ski Stock” klasē.

„Svarīgās lietas sāku aptvert tikai tagad, kad biju nostartējis jau trīs sezonas. Esmu dzimis un uzaudzis pie Kurzemes jūras. Ūdeņi mani vienmēr ir saistījuši. Braukšana ar ūdens motociklu man sagādā prieku un man patīk šis sporta veids. Fiziskā sagatavotībā svarīga ir izturība, spēcīgas kājas, rokas un mugura. Tagad esmu sapratis, ka rokas esmu uztrenējis jau bērnība, kad nodarbojos ar drāšu pinumu izgatavošanu. Ar plakanknaiblēm bija gan jānokniebj drāts, gan gali jāaizloka ar skrūvgriezim līdzīgu priekšmetu. Nekad nav bijis tā, kā saka, ka piesit rokas. Līdzīga slodze uz rokām ir arī motokrosā. Muguru un izturību esmu uztrenējis veicot bruģēšanas darbus, ar ko nodarbojos kopš 1992. gada, kad šo amatu apguva Vācijā. Pie kājām nācās vairāk piestrādāt. Un būs darbs arī ziemā,” par fizisko sagatavotību startējot ar ūdensmočiem stāsta Jānis Uzars.

Latvijas ūdensmotociklu sporta asociācijas valdes priekšsēdētājs Arvīds Šteinbergs atzīst, ka Jānis Uzars pierādījis, ka ar smagu darbu un apņēmību trīs gadu garumā, kopš pievērsies šim sporta veidam sasniedzis izcilus rezultātus. „Viņš pierādīja, ka arī 35 gadu vecumā iesaistoties šajā sporta veidā ir iespējams sasniegt it visu, turklāt viņš ar savu darbību Latvijā līdzi sev aizrāvis vairākus citus ūdensmotociklu sporta entuziastus un attīstījis šo sporta veidu Latvijā,» stāsta A. Šteinbergs. „Jācer, ka viņa sasniegumi kalpos kā piemērs arī jauniešiem, kuri šajā sporta veidā iesaistās ļoti pasīvi.”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV