Svētdiena, 22.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Maigurs, Mārica, Māris;

Par 2009.gada labāko Latvijas sportistu atzīts bobslejists Jānis Miņins un par Latvijas labāko sportisti – basketboliste Anete Jēkabsone Žogota

Linda Anaite, 24.12.2009. 09:48

Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs, pašlaik Latvijas labākā bobsleja četrinieka pilots Jānis Miņins nominācijā „Latvijas labākais sportists“ apsteidza skeletonistu Martinu Dukuru, šķēpa metēju Vadimu Vasiļevski, šorttrekistu Haraldu Silovu un Pekinas olimpisko spēļu čempionu BMX Māri Štrombergu, kurš šosezon ļoti veiksmīgi startējis ASV.

Nominācijā „Latvijas labākā sportiste“ Anete Jēkabsone-Žogota triumfēja dāmu vidū. Līdz ar Jēkabsoni-Žogotu uz gada labākās sportistes titulu pretendēja vieglatlēte daudzcīņniece Aiga Grabuste, pludmales volejboliste Inguna Minusa, šķēpa metēja Madara Palameika un modernās pieccīņas meistare Jeļena Rubļevska.

Jāņis Miņins uzvaras laurus plūca vēl vienā nominācijā - nominacijā „Labākā Latvijas komanda“  balvu saņēma Jāņa Miņina pilotētais bobsleja četrinieks.
 
Par „Labāko Latvijas treneri” tika atzīts Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs, kura vadībā Latvijas futbola izlase aizvadījusi veiksmīgu sezonu. Uz labākā trenera titulu pretendēja arī Sandis Prūsis (bobslejs), Genādijs Samoilovs (pludmales volejbols), Oļegs Znaroks (hokejs) un Ainārs Čukste (basketbols).

Savukārt nominācijā „Gada sporta notikums Latvijā” pelnīta atzinība tika  veiksmīgi noorganizētajam Eiropas čempionātam basketbolā sievietēm. Šā gada jūnijā Rīgā, Liepājā un Valmierā notikušo čempionātu, FIBA pārstāji atzina par vēsturē labāko. Vēl nominācijai bija izvirzīti MX1 Latvijas Grand Prix čempionāts motokrosā Ķegumā, Nordea Rīgas maratons skriešanā, Sanda Ozoliņa atgriešanās hokejā un Rīgas „Dinamo“ klubā un SEB Latvijas kalnu divriteņu maratoni.

Par „Gada uzlecošo zvaigzni“ tika atzīta tenisiste Anastasija Sevastova, kura pašlaik sasniegusi savu līdz šim labāko rezultātu, ierindojoties pasaules ranga labāko astoņdesmit vidū.  Viņa apsteidza šķēpa metēju Madaru Palameiku, jauno svarcēlāju Artūru Plēsnieku, basketbolisti Sabīni Niedolu un pludmales volejbolistu Ruslanu Sorokinu.
 
Balvu „Par cīņas gribu” saņēma futbolists Vitālijs Astafjevs par 158 nospēlētām spēlēm Latvijas futbola izlasē, kas ir pasaulē augstākais rādītājs. Uz balvu par cīņas gribu pretendēja arī Jeļena Rubļevska, kas pasaules kausa finālā startēja no citiem ārvalstu sportistiem aizdotā ekipējumā (visās 5 disciplīnās) un spēja izcīnīt 5.vietu. Kā arī Māris Štrombergs, kurš pasaules čempionātā priekšbraucienā no pēdējās vietas aizcīnījās līdz 4.vietai un kvalificējās finālam. Par šo braucienu Štrombergs saņēma UCI balvu „Best Move of the Year”.

Nominācijā „Labākais tehnisko sporta veidu sportists“ triumfēja Kaspars Liepiņš (motokross blakusvāģi), apsteidzot pārējos pretendentus: Jāni un Lauri Daiderus (motocross blakusvāģi), Māri Rupeiku un Haraldu Kurpnieku (motokross blakusvāģi), Matīsu Karro un rallistus Andi Neikšānu un Pēteri Dzirkalu.

Nominācijā „Gada sporta skolotājs“ balvu ieguva Valmieras Valsts ģimnāzijas sporta skolotāja Maija Priedīte.

Balvu par mūža ieguldījums Latvijas sportā saņēma leģendārais šķēpa metējs, olimpiskais čempions Jānis Lūsis. Jānis Lūsis ir vienīgais Latvijas sportists, kuram izdevies izcīnīt visu trīs kalumu olimpiskās medaļas: Olimpisko zeltu (Mehiko, 1968.g.), sudrabu ( Minhene, 1972.g.) un bronzu (Tokija, 1964.g.) . J.Lūsis ir četrkārtējs Eiropas čempions un divkārtējs pasaules rekordists, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Šogad leģendārais sportists atzīmēja savu 70 gadu jubileju.

Nominācijā „Paraugs sportā“ balvu ieguva džudists Vsevolods Zeļonijs, Sidnejas olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs, Pasaules čempionāta bronzas medaļnieks svara kategorijā līdz 71 kg, trīskārtējais Eiropas vicečempions svara kategorijā līdz 65 kg un divkārtējs Eiropas čempionāta bronzas ieguvējs svara kategorijā līdz 73 kg.

Šogad otro gadu tika pasniegta arī „Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva“. To saņēma Latvijas ratiņbasketbola sporta federācija par Eiropas čempionāta ratiņbasketbolā organizēšanu Cēsīs un Latvijas ratiņbasketbola izlases izcīnīto 3. vietu Eiropas čempionātā C divīzijā.

Skatītāji un sporta līdzjutēji tiešraides balsojumā par 2009. gada populārāko Latvijas sportistu atzina hokejistu, Rīgas „Dinamo“ kapteini Sandi Ozoliņu. Tiešraidē skatītāji varēja balsot par vienu no trim sportistiem - Sandi Ozoliņu, viņa komandas biedru Rīgas „Dinamo“ vārtsargu Edgaru Masaļski vai olimpisko čempionu BMX Māri Štrombergu -, par kuriem tika atdots visvairāk balsu interneta aptaujā, kas no 21. novembra līdz 22. decembrim norisinājās interneta portālos DELFI un olimpiade.lv .


Par Latvijas Gada balvu sportā 2009

Šogad “Latvijas Gada balva sportā” svinēja jubileju – balvas pasniegšana norisinājās jau piekto gadu. „Latvijas Gada balva sportā 2009“ pasniegšanas ceremoniju rīkoja LOK, piesaistot Starptautiskās Olimpiskās komitejas programmas „Olimpiskā Solidaritāte” finansējumu, kā arī LOK ģenerālsponsora SIA „Latvijas Mobilais Telefons” un LOK sponsoru a/s „Swedbank”, a/s ‘Latvijas Gāze”, a/s „Ventspils nafta” un a/s „Latvijas Valsts meži” finansējumu. Ceremoniju finansiāli atbalsta arī „Sportland” un „Latvenergo”.

„Latvijas Gada balvas sportā2009“ tiešraidi nodrošināja Latvijas Televīzija.

Pasākumu organizēja sabiedrisko attiecību aģentūra „Prospero“. Ceremonijas režiju un māksliniecisko daļu veidoja Viktors Runtulis. Pasākuma rīkošanas iniciatīva pieder Igo Japiņam, kas ar LOK un sponsoru atbalstu pirmo reizi ceremoniju organizēja 2005. gadā.

„Latvijas Gada balva sportā“ organizētāji pateicas visiem, kas ar savu atbalstu palīdzēja pasākuma organizēšanā un nodrošināja tā tehnisko norisi! Paldies sportistiem par skaistām uzvarām un aizraujošiem mirkļiem! Paldies mediju pārstāvjiem, kas informēja par pasākumu un atspogulojā to visā Latvijā! Paldies skatītājiem, ka sekoja un juta līdzi Latvijas sportistiem visa gada garumā!

Uz tikšanos 2010. – olimpiskajā gadā!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV