Sestdiena, 21.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Matīss, Modris, Mariss;

Noslēdzies Mikro klases Eiropas burāšanas čempionāta posms "Usma Cup 2010"

Ģirts Avotiņš, 31.05.2010. 17:14

Usmas jahtklubā un Usmas ezerā no 28. līdz 30. maijam notika Eiropas Mikro klases burāšanas čempionāta Latvijas posms "Usma Cup 2010", kas burātājus pārbaudīja nevien uz meistarību, bet arī izturību. Pirmajā sacensību dienā vājā vēja dēļ netika dots starts nevienam braucienam, taču otrajā dienā vējš bija tik stiprs, ka no sacensībām izslēdza pāris ļoti spēcīgas jahtu komandas.
Noslēdzies Mikro klases Eiropas burāšanas čempionāta posms "Usma Cup 2010"

Otrajā sacensību dienā vējš bija ļoti spēcīgs un brāzmains, taču tas nebija tik stiprs, lai nāktos sacensības pārtraukt. Līdz ar to sacensību galvenais tiesnesis Luidžī Kukkotī no Itālijas pieņēma lēmumu dot startu četriem sacensību braucieniem. Pirmās izmaiņas dalībnieku sastāvā notika jau krastā – personīgu apstākļu dēļ no sacensībām izstājās jahtas Solo komanda, bet vienīgās meiteņu komandas Cruiser divīzijas jahtai Aka, veicot remontdarbus nolūza masts. Šī problēma gan tika atrisināta, meitenes pārsēdinot uz ātrāku Racer divīzijas jahtu Marlyn. Neveiksmi pirms starta piedzīvoja arī Krievijas jahtas Igrusecka komanda, kura dodoties uz starta zonu saplēsa grotburu un līdz ar to pirmās dienas sacensības izlaida.

Pirmā brauciena starts bija visai dramatisks trijām Krievijas un divām Latvijas jahtām – tiesneši fiksēja pāragru startu jahtām Spartak, Katrin, Persistency, MicroS un EVO, taču tiesnešu paziņojumu par to pamanīja tikai Vladimira Smoļakova jahtas MicroS komanda, kas vienīgā atkārtoti šķērsoja starta līniju. Pārējo minēto jahtu rezultāti šajā braucienā netika ieskaitīti – vai pareizāk sakot, tās saņēma maksimālo punktu skaitu. Otrajā sacensību braucienā likstas skāra Krievijas Proto divīzijas jahtu Katrin, kuras komanda netika galā ar jahtas vadību un piedzīvoja apgāšanos. Taču Alekseja Bunžja komanda, kurā bija arī burātāji no Latvijas, to spēja pašu spēkiem atgāzt atpakaļ un turpināt sacensības. Vēl ātrāk ar radušos problēmu – pār bortu pārkritušu komandas locekli tika galā Nila Trapāna vadītās jahtas EVO II komanda. Šis brauciens pēdējais izrādījās vienai no Latvijas ātrākajām Mikro klases jahtām – Valtera Romana vadītās jahtas EVO korpusa konstrukcija neizturēja milzīgo masta spiedienu kursā ar spinakeru un ielūza. Nākamais brauciens no tālākas dalības sacensībās izslēdza arī pagājušā gada pasaules čempionu Racer divīzijā - Ģirtu Bērziņu, kurš sajās sacensībās startēja ar savu jauno jahtu My Way. Līdzīgā situācijā kā problēmas radās jahtai EVO, Bērziņa vadītajai jahtai nolūza masts. Šiem incidentiem sekoja arī citi, taču no tiem sacensību rezultātu nopietni ietekmēja vien Latvijas jahtas Flame apgāšanās – pēc kārtīgas peldes, kas šai komandai nebija pirmā šo sacensību laikā, tā nolēma nepiedalīties atlikušajos otrās dienas braucienos.

Trešajā sacensību dienā vējš Usmas ezerā bija nomierinājies un ļāva Eiropas čempionāta Latvijas posma dalībniekiem savā starpā cīnīties, vairāk izmantojot meistarību un taktiku. Trešajā dienā tika doti četri starti, taču ceturto braucienu nācās pārtraukt, jo vējš nolūza un sacensību dalībnieku jahtas ezera vidū sastinga kā iesalušas.

Pārliecinošu uzvaru septiņu braucienu kopvērtējumā un Proto divīzijā izcīnīja Krievijas jahta Spartak, kuras komanda nevienā braucienā nedeva iespēju sevi apsteigt otrajai ātrākajai šo sacensību Proto divīzijas jahtai Katrin no Krievijas. Trešo vietu Proto divīzijā un ceturto absolūtajā vērtējumā izcīnīja vēl viena Krievijas komanda ar jahtu Persistency. Racer un Cruiser divīzijās vietas goda pjedestāla netika nevienai ciemiņu komandai. Racer divīzijā uzvaru izcīnīja jahtas MicroS komanda, kas ieņēma trešo vietu absolūtajā vērtējumā. Otro un trešo vietu šajā divīzijā sadalīja jahtu Flame un Marlyn komandas. Sīva konkurence bija vērojama Cruiser divīzijā - pēc otrās dienas līderu pozīcijas tajā bija izcīnījusi jahtas Tike komanda, kurai gan ar vienādu punktu skaitu sekoja EVO II komanda, kā arī jahtas Vinda komanda. Otrajā dienā EVO II komanda centās cīnīties ar ātrāko divīziju komandām un saviem tiešajiem konkurentiem neļāva pietuvoties. Tā rezultātā EVO II izcīnīja pārliecinošu uzvaru Cruiser divīzijā. Otro vietu tajā izcīnīja jahta Vinda, kas visos trešās dienas braucienos bija ātrāka par jahtu Tike.

Nākamais Mikro klases Eiropas burāšanas čempionāta posms notiks no 11. līdz 13. jūnijam Pleskavā, Krievijā. Savukārt Usmas jahtklubs ir uzsācis gatavošanos, lai jau nākamajā gadā no 14. līdz 20. augustam Usmas ezerā uzņemtu 35. Mikro klases Pasaules burāšanas čempionātu.

Sīkāku informāciju par šīm sacensībām un Mikro klases jahtām iespējams atrast Starptautiskās Mikro klases asociācijas mājas lapā: www.microclass.org , kā arī Latvijas Zēģelētāju savienības mājas lapā www.sailinglatvia.lv un Usmas jahtkluba mājas lapā www.usmasjahtklubs.lv

Foto: Valdis Ēlerts

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV