Sestdiena, 21.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Matīss, Modris, Mariss;

Ar RTU uzvaru noslēdzies Latvijas komandu čempionāts šahā

Latvijas Šaha savienība, 15.06.2010. 13:04

12. – 13. jūnijā ar Rīgas Tehniskās universitātes komandas uzvaru noslēdzās Latvijas 2010. gada komandu čempionāts šahā. Komandu čempionāts norisinājās divu mēnešu garumā vairākās Latvijas pilsētās (tai skaitā, Rīgā, Liepājā, Kuldīgā, Tukumā) un vienkopus pulcēja 97 šahistus. Čempionāts ir pēc dalībnieku skaita lielākais ar starptautisko reitingu (ELO) apskaitītais turnīrs Latvijas vēsturē.
Ar RTU uzvaru noslēdzies Latvijas komandu čempionāts šahā

Šī bija pirmā reize, kad Latvijas Šaha savienība organizēja čempionātu tik ilgstošā laika periodā, kopā aptverot vairākas Latvijas pilsētas. Ņemot vērā, ka ekonomiski šis nebija piemērotākais brīdis, kad uzsākt tāda veida projektu, kas ir saistīts ar papildus izmaksām, tad Latvijas Šaha savienība sākotnēji nebija pārliecināta, ka čempionātam izdosies piesaistīt pietiekami daudz komandu. Taču bažām nebija pamata, jo čempionātā piedalījās 10 komandas, pulcējot ļoti spēcīgu šahistu sastāvu (tai skaitā vairākkārtējus Latvijas čempionus un Latvijas izlašu dalībniekus).

Ņemot vērā, ka daudzas komandas bija pietiekami līdzvērtīgas, intriga par to, kas iegūs godalgotas vietas, saglabājās līdz pat pēdējai 9. čempionāta kārtai. Tomēr pirmais gads visveiksmīgākais izdevās Rīgas Tehniskās universitātes komandai, kura izcīnīja uzvaru čempionātā, iegūstot 14 no 18 iespējamiem punktiem. Rīgas Tehniskās universitātes sastāvā spēlēja daudzi spēcīgi šahisti, tai skaitā, Jānis Klovāns (10-kārtējs Latvijas čempions), Toms Kantāns (2010. gada Latvijas izlases dalībnieks), Laura Rogule (divkārtēja Latvijas čempione), Ilze Bērziņa (divkārtēja Latvijas čempione), Egons Lavendelis (Latvijas meistars), Kristaps Kalniņš (meistarkandidāts) un Katrīna Šķiņķe (Latvijas izlases dalībniece).

Otro vietu čempionātā ar 13 punktiem ieguva Ventspils komanda, kuras rindās spēlēja tādi šahisti kā Guntars Antoms (Latvijas eksčempions), Dana Reizniece (vairākkārtēja Latvijas čempione), Valdis Saulespurēns (FIDE meistars) un Georgijs Makovskis (Latvijas meistars).

Gan pirmo, gan otro vietu ieguvušās komandas izcīnīja arī tiesības piedalīties 2010. gada Eiropas klubu čempionātā, kas norisināsies Bulgārijā, Plovdivā laika posmā no 16. līdz 24. oktobrim. Tomēr ņemot vērā, ka Latvijas Šaha savienība pašlaik parādu dēļ ir izslēgta no dalības Eiropas Šaha savienībā, abu komandu dalība šajās nozīmīgajās sacensībās ir apdraudēta.

Trešo vietu ar 12 punktiem čempionātā izcīnīja Jelgavas komanda, kurā spēlēja starptautiskie meistari - Artūrs Neikšāns, Ilmārs Starostīts un Vitālijs Samoļins, kā arī citi labi spēlētāji.

Ņemot vērā šahistu lielo atsaucību, Latvijas Šaha savienība ir apņēmības pilna arī nākamajos gados organizēt līdzīgas sistēmas komandu čempionātu, tādējādi popularizējot šahu visā Latvijas teritorijā, un piesaistot čempionātam ar katru gadu arvien vairāk komandu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV