Piektdiena, 20.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Marianna, Ginters, Guntra;

Red Bull Air Race 2008.sezona paceļas spārnos Abu Dabī

easyget.lv, 09.04.2008. 11:45

Pasaulē aizraujošāko un sarežģītāko aviācijas sacensību Red Bull Air Race 2008. gada sezona, kuras kalendārā iekļautas desmit sacensības deviņās dažādās pasaules valstīs, līdz ar divpadsmit pilotu vadītajām sporta lidmašīnām 10. un 11. aprīlī pacelsies spārnos Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Abu Dabī, lai visas sezonas laikā noskaidrotu kurš no pasaules pieredzējušakajiem sporta pilotiem ir visātrākais un spēcīgākais. Iespējams, ka arī šogad, tā pat kā pagājušajā sezonā, čempiona likteni izšķirs 0,43 sekundes, un šī brīža čempionam Maikam Mangoldam nāksies pamatīgi pasvīst, lai arī šogad pierādītu, ka viņš ir pasaulē labākais pilots.
Red Bull Air Race 2008.sezona paceļas spārnos Abu Dabī
Red Bull Air Race sacensību vēsture ir īsa bet iespaidīga. To sākums meklējams 2001. gadā, kad kompānijai Red Bull radās ideja izveidot jaunu motorsporta disciplīnu, kas kalpotu pasaulē labāko sporta lidmašīnu pilotu noteikšanai. Tikai pēc divu gadu ilgiem sagatavošanās darbiem un jaunizveidoto pilonu, kas tiek izmantoti trases iezīmēšanai, izmēģinājumiem jaunās sacensības bija gatavas savām ugunskristībām. Tās notika Austrijas pilsētā Zeltvegā. Šīs sacensības bija tik veiksmīgas, un izsauca tik lielu publisku rezonansi, ka nepilnu divu gadu laikā tās ieguva pasaulē jaunākā un aizraujošākā motorsporta sacīkšu titulu, un nereti tika salīdzinātas ar F1 sacīkstēm gaisā. Tajā pat laikā tās pārtapa par globālu avio sacīkšu sēriju, kurā atļauts piedalīties tikai pilotiem ar pārliecinošu pieredzi un spēju nezaudēt koncentrēšanās spējas pie 400 km/h liela ātruma un 10G pārslodzēm, kas ir gandrīz divreiz lielākas par tām, ar kurām saskaras F1 piloti. Lai arī pasaulē avio sacensības dažnedažādākos veidos norisinās jau gandrīz kā simts gadus, Red Bull Air Race ir unikālas ar to, ka rezultātu nosaka ne tikai ātrums, bet arī precizitāte, jo pilotiem trasē ir jālido tikai pāris metrus virs zemes, un jācenšas neaizskart desmit līdz četrpadsmit metrus platos piepūšamo pilonu vārtus. Dažu gadu laikā Red Bull Air Race World Series ir iemantojušas tik lielu popularitāti, ka tās klātienē vēro vairāki miljoni skatītāju, un vēl četrsimt miljoni skatītāju tās vēro savu televizoru zilajos ekrānos. Bez tam  Red Bull Air Race World Series sacensību TV apskati šogad ir nominēti prestižajai Sports Emmy balvai.

Šosezon Red Bull Air Race sacensības sāksies ar posmu Apvienotajos Arābu Emirātos, tam sekos divi posmi ASV un atgriešanās dzimtajā kontinentā ar sacensībām Zviedrijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Ungārijā, Portugālē un Spānijā. Noslēdzošais posms notiks Austrālijā. Šogad nedaudz ir mainījies sacensību formāts – turpmāk visi posmos tiks iekļautas divas kvalifikācijas sacensības, kuras izšķirs tikai dalībnieku kārtas numuru sacensību dienā, un turpmāk visi divpadsmit piloti savu prasmi varēs nodemonstrēt arī sacensību dienā. Četri lēnākie piloti sacensību dienā startēs pirmie "Point One" kārtā, kurā notiks cīņa par vienu ieskaites punktu. Astoņi ātrākie piloti cīņu uzsāks ceturtdaļfinālā un cīnīsies par godalgotām vietām. Šādas izmaiņas ieviestas, lai palielinātu sacensību drošību un izslēgtu iespējamību, ka kāds no pilotiem vienā dienā trasi veic vairāk kā trīs reizes.

Red Bull Air Race sacensībās var piedalīties tikai piloti, kas atbilst visstriktākajām prasībām – tiem jābūt Starptautiskās Avio Sacīkšu Federācijas rīkoto sacensību uzvarētājiem ar plašu zema augstuma avio izstāžu paraugdemonstrējumu lidojumu pieredzi, kā arī to prasmēm jābūt apstiprinātām ar "super licenci", ko iespējams saņemt tikai piedaloties Red Bull Air Race kvalifikācijas nometnē. 2008. gada sezonas pirmo sacensību skatītājus priecēs austrietis Hanns Arčs, ungārs Peters Bešenijs, pagājušās sezonas vicečempions Pauls Bonhoms no Lielbritānijas, amerikānis Kirbijs Čamblis, debitants Glens Dells no Dienvidāfrikas republikas, amerikānis Mihaels Guliāns, francūzis Nikolajs Ivonofs, briti Stīvs Džons un Naidžels Lambs, Aleksandro Maklīns no Spānijas, pagājušā gada čempions Maiks Mangolds, kā arī Krievijas pilots Sergejs Rahmaņins.

Abu Dabī Red Bull Air Race sacensībās šogad pirmo reizi sacensību trasē tiks izmantoti divi savstarpēji saistīti "slaloma" elementi ar rindā novietotiem trīs vai četriem piepūšamajiem piloniem, kas pilotiem būs viens no grūtākajiem līdz šim pieredzētajiem pārbaudījumiem.

Red Bull Air Race World Series jaunumiem un notikumiem iespējams sekot līdzi www.redbull.lv un www.redbullairrace.com interneta mājas lapās.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV