Piektdiena, 20.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Marianna, Ginters, Guntra;

Latvijas sieviešu basketbola izlase dodas uz Madridi

easyegt.lv, 06.06.2008. 13:05 | komentāri (2)

Latvijas sieviešu basketbola izlase šodien no starptautiskās lidostas "Rīga" dodas uz Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kurš 9.jūnijā sāksies Madridē.
Latvijas sieviešu basketbola izlase dodas uz Madridi

Galerijas:

Pēdējo treniņu pirms došanās uz Madridi basketbolistes aizvadīja vakar un tā beigās komandu apmeklēja arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš uzsvēra, ka tas vienībai dos tikai un vienīgi pozitīvas emocijas.

Latvijas izlase priekšsacīkstēs A apakšgrupā tiksies ar Senegālu (9.jūnijā) un Japānu (11.jūnijā). B apakšgrupā spēlēs Angola, Čehija un Argentīna, C apakšgrupā - Fidži, Brazīlija un Spānija, bet D apakšgrupā - Taivāna, Kuba un Baltkrievija.

Ekspertu komentāri saistībā ar gaidāmo kvalifikācijas turnīru

Gundars Vētra (Krievijas vicečempiones Maskavas CSKA galvenais treneris):

Latvijas basketbolistes spēlēs ar Baltkrieviju parādīja pavasarīgu sniegumu, jo vēl pietrūkst nepieciešamās koncentrācijas. Tomēr atkalredzēšanās ar komandas biedrenēm varētu radīt pozitīvu emocionālo grūdienu kopīgai cīņai par uzvarām Spānijā. Par mūsu izlases lielāko plusu varu nosaukt darbību aizsardzībā, bet spēle uzbrukumā atkarīga no līderu veselības stāvokļa. Latvijas izlase ir spēcīgāka nevis ar individuālo, bet gan ar komandas saspēli. Ja kāda no vadošajām basketbolistēm traumas dēļ izkritīs no ierindas, nebūs viegli.

Sāncenses kvalifikācijas turnīrā ir respektējamas, un mūsu izlasei nāksies parādīt labāko spēli. Ar 70 procentiem no maksimuma varētu arī nepietikt mērķa sasniegšanai. Par Japānas izlases meistarību šaubu nav, jo japānietes sekmīgi konkurē ar pasaules vadošā sešnieka valsti Ķīnu. Arī pirmajā spēlē Latvijas izlasi gaida nopietns pārbaudījums. Par Senegālas izlasi nav pietiekamas informācijas, un tā var sagādāt pietiekami daudz nepatīkamu pārsteigumu. Varētu izvērsties sīva cīņa par uzvaru.

Aivars Vīnbergs (Latvijas sieviešu izlases bijušais galvenais treneris, pašreiz Latvijas U-20 sieviešu izlases galvenais treneris):

Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš pārbaudes spēles pret Baltkrieviju izmantoja sastāva meklējumiem. Par valstsvienības līderēm šaubu nav, bet jautājums par mājās palicējām bija diezgan aktuāls. Šādā situācijā maču rezultāts noteikti nebija galvenais. Salīdzinot ar 2007.gada Eiropas čempionātu Itālijā, izdevies saglabāt izlases kodolu. Protams, meiteņu sniegumu varētu ietekmēt dažādas mikrotraumas, taču azgrāk darbā ar šīm basketbolistēm esmu pārliecinājies, ka svarīgākajos brīžos visi spēki tiks koncentrēti cīņai, uz laiku aizmirstot gan savainojumus, gan personiskās intereses saistībā ar jauniem līgumiem. Tas vieš optimismu par kvalifikācijas turnīra iznākumu.

Tomēr nedrīkstam aizmirst, ka valstsvienības vadošās basketbolistes gandrīz bez atpūtas spēlē jau otro gadu. Pagājušajā gadā notika nopietns treniņu darbs pirms braukšanas uz Itāliju, tad —Eiropas čempionāta finālturnīrs, pēc kura viņām uzreiz nācās iekļauties klubu sastāvos, lai uzņemtos profesionāļu pienākumus. Piemēram, Anete Jēkabsone-Žogota un it īpaši Gunta Baško vēl pavisam nesen cīnījās attiecīgi Krievijā un Francijā, bet tagad jau klāt olimpiskais kvalifikācijas turnīrs. Ja izdosies tikt uz Pekinu, arī pirms jaunās sezonas nebūs laika atpūtai. Vairums komandas līderu ir labākajos sportistu gados, taču laikus jādomā par to, lai mūsu labākās basketbolistes būtu ierindā arī 2009.gada Eiropas čempionātā Rīgā.

Pēc kvalifikācijas turnīra grupu turnīra izlozes varējām priecāties par relatīvi vājākām sāncensēm. Tam arī piekrītu, taču uz šādu pieņēmumu pamata nedrīkst atslābināties. Iespējams, ka ne japānietes, ne senegālietes pasaules kartē nevarētu atrast Latviju, taču par sāncenšu basketbola prasmi lielu šaubu nav. Japānietes noteikti spēlēs disciplinēti, bet mūsu komandai radīsies problēmas ar darbību aizsardzību – centriem nebūs īsti ko segt. Vairums Senegālas basketbolistu spēlē Eiropas klubos, kā arī studē Amerikā, kur noteikti labi apgūta basketbola zinību grāmata.

Mārtiņš Zībarts (Latvijas U-18 sieviešu izlases galvenais treneris):

Pārbaudes spēlēs ar Baltkrieviju varēju pārliecināties, ka Latvijas valstsvienības lielākais pluss ir darbība aizsardzībā. Spēles laikā vairrākkārt tika mainīta aizsardzības taktika – zonas aizsardzība, individuālā segšana un jauktā aizsardzība. Tas arī deva vēlamo rezultātu, jo vienīgi pirmās spēles pirmajā ceturtdaļā tika zaudēti nepiedodami daudz – 29 punkti. Esmu pārliecināts, ka ar katru nākamo spēli par uzbrukumu būs mazāk satraukumu, jo it īpaši pirmajā mačā tika pietaupītas līderes, kuras jau ilgāku laiku ir saspēlējušās. Ja visas labākās basketbolistes būs ierindā, nevajadzētu rasties saskaņas trūkumam.

Kvalifikācijas turnīra spēlēs tomēr varētu rasties sarežģījumi ar saspēles veidošanu. Tas bija redzams arī mačos ar Baltkrieviju.. Ja pretinieces izmantoja aktīvu segšanu, arī presingu, pārāk bieži tika pieļautas kļūdas. Grūti spriest par Senegālas izlases spēles stilu, toties mazās un ātrās japānietes ar presingu varētu ievērojami apgrūtināt Latvijas izlases darbību uzbrukumā.

Par kvalifikācijas turnīra B grupas melno zirdziņu noteikti var nosaukt Senegālu. Latvijas izlasei nebūs viegli, jo afrikānietes stāsies pretī jau pirmās kārtas mačā. Par Japānu noteikti ir daudz vairāk informācijas, jo japānietes aizvadīja pārbaudes spēles Lietuvā. Cik man zināms, tieši šie videoieraksti ir mūsu treneru rīcībā.

Materiāls publicēts sadarbībā ar iknedēļas žurnālu "Sports".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV