Piektdiena, 20.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Marianna, Ginters, Guntra;

Sākas Olimpiskais kvalifikācijas turnīrs basketbolā sievietēm

LETA, 09.06.2008. 13:45

Šodien Spānijas galvaspilsētas Madrides "Telefonica" arēnā sākas Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs basketbolā sievietēm, kurā piedalās arī Latvijas izlase.
Sākas Olimpiskais kvalifikācijas turnīrs basketbolā sievietēm
Pirmajā A apakšgrupas spēlē Latvijas izlase plkst.18.45 tiksies ar Senegālas valstsvienību un šo spēli tiešraidē būs iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā. Vēl šajā grupā spēlē arī Japāna ar kuru Latvijas basketbolistes tiksies 11.jūnijā.

Vēl citās šodienas spēlēs plkst.13.45 pēc Latvijas laika Spānija tiksies ar Fidži, plkst.15.30 Taivāna tiksies ar Kubu, bet plkst.21.00 Čehija spēkosies ar Argentīnu.

Turnīrā 12 komandas sadalītas četrās apakšgrupās, no kurām piecas labākās kvalificēsies Olimpiādei. B apakšgrupā spēlēs Angola, Čehija un Argentīna, C apakšgrupā - Fidži, Brazīlija un Spānija, bet D apakšgrupā - Taivāna, Kuba un Baltkrievija.

Latvijas izlase galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa vadībā turnīram sāka gatavoties aprīļa beigās. Atšķirībā no pagājušajā rudenī notikušā Eiropas čempionāta, kurā Latvijas izlase ieņēma ceturto vietu, šoreiz par fizisko sagatavotību komandai rūpējas Māris Bružiks nevis Ivars Čākurs.

Pirmajos treniņos piedalījās basketbolistes, kurām bija beigusies sezona Latvijas klubos, 7.maijā oficiālā gatavošanās sākās arī ārzemju klubos spēlējošajām kandidātēm, bet 15.maijā tika aizvadīts pirmais treniņš ar visām spēlētājām, jo sezona Francijā bija noslēgusies arī Guntai Baško.

Pēc nedēļu ilgas treniņnometnes Jūrmalā, kur lielākā uzmanība tika veltīta taktiskajai sagatavotībai, kā arī veselību atjaunojošu procedūru veikšanai, izlase atgriezās Rīgā, kur aizvadīja trīs pārbaudes spēles ar jauniešu U-17 vecuma grupas komandām. Sākotnēji ar rezultātu 107:83 (22:14, 24:16, 22:17, 23:18, 14:18) basketbolistes pārspēja "Ķeizarmežs" puišus, tad ar 107:83 (22:14, 24:16, 22:17, 23:18, 14:18) tika pieveikta "Rīga/1188" vienība, bet trešajā mačā Latvijas izlase ar VEF komandu nospēlēja neizšķirti 91:91, tomēr savstarpējā ceturtdaļu mikromačā ar 3-2 pārāki bija puiši.

Ar sieviešu komandām Latvijas izlases spēlētājas gatavošanās ciklā aizvadīja tikai divus mačus Rīgā ar Baltkrieviju. Sākotnēji pretiniecēm tika piedzīvots zaudējums ar rezultātu 66:71, bet pēdējā spēlē pirms Madrides turnīra tika izcīnīta uzvara ar 71:70.

Pēc šī mača gan Zvirgzdiņš, gan Latvijas izlases kapteine Anete Jēkabsone-Žogota izteica gandarījumu par to, ka pirms atlases turnīra tika izcīnīta uzvara pār vienmēr neērto Baltkrievijas izlasi, kas dos arī papildus pašapziņu.

Jēkabsone-Žogota izteica prieku arī par to, ka komandai nebija jāaizvada pārbaudes spēles izbraukumā, norādot, ka baltkrievietes no izbraukumiem ir nogurušas un būs priecīgas pirms turnīra īsu brīdi atgriezties mājās. Tomēr basketboliste atzina, ka "sagatavošanās laiks turnīram bija neilgs".

Pēdējā nedēļā pirms Madrides Latvijas izlase turpināja gatavoties Rīgā, bet priekšpēdējā treniņā Zvirgzdiņš nosauca divas liekās kandidātes par kurām kļuva Dace Cinīte un jaunā spēlētāja Baiba Eglīte.

"Cinītes nebraukšanai ir jāmeklē dziļāki iemesli - viss sākās ar to, ka ilgu laiku ar pilnu slodzi nevarēja trenēties Gunta Baško, Ieva Tāre un daļēji arī Anete Jēkabsone-Žogota. Šīs trīs spēlētājas bijām plānojušas iespēlēt arī kā pirmos numurus, tomēr nepilnvērtīgo treniņu dēļ to nevarējām izdarīt, tāpēc nedrīkstam riskēt, un uz Madridi dosies trīs saspēles vadītājas - pārbaudīta vērtība Zane Eglīte, Elīna Babkina, kura ir laba uzbrukumā, kā arī Anda Eibele," pastāstīja Zvirgzdiņš. "Baško, Tāre un Jēkabsone-Žogota labāk lai spēlē savā pozīcijā un iegūst pārliecību pēc traumu izārstēšanas."

"Baiba Eglīte treniņos izskatījās ļoti labi, tomēr uz viņas pozīciju ir daudzas pieredzējušākas spēlētājas un šoreiz izvēlējāmies tās, jo Madridē mums kļūdas nepiedos," Latvijas izlases galvenais treneris slavēja arī Eglīti.

Savukārt pēdējā treniņā Latvijas izlasi apciemoja Valsts prezidents Valdis Zatlers, sniedzot izlasei pozitīvu stimulu pirms turnīra.

Izlase uz Madridi devās piektdien. "Cerams, ka tikpat smaidīgas mēs atgriezīsimies no Madrides," teica izlases kapteine Anete Jēkabsone-Žogota.

Turnīrā vispirms komandas katra ar katru spēlēs apakšgrupas ietvaros, bet pēc tam divas spēcīgākās katras grupas komandas iekļūs ceturtdaļfinālā. Ceturtdaļfinālu uzvarētājas uzreiz būs nodrošinājušas sev tiesības piedalīties olimpiskajās spēlēs, bet četras ceturtdaļfinālu zaudētājas savā starpā cīnīsies vēl par vienu ceļazīmi. Ja Latvijas izlase kvalificēsies ceturtdaļfināliem, tad būs jāspēlē ar B apakšgrupas komandām. A apakšgrupas pirmā vieta tiksies ar B apakšgrupas otro vietu, bet A apakšgrupas otrā vieta spēlēs ar B apakšgrupas uzvarētāju.

Latvijas izlases sastāvs dalībai olimpisko spēļu kvalifikācijā: Ieva Tāre, Zane Eglīte, Aija Brumermane, Elīna Babkina, Dita Krūmberga, Anda Eibele, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Gunta Baško, Aija Putniņa.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV