Piektdiena, 20.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Marianna, Ginters, Guntra;

Basketbums gūst vērtīgu pieredzi ASV

Gatis Kreceris/Kristaps Petrovs, 30.06.2008. 19:12 | komentāri (2)

Bagāti ar jauniem iespaidiem un emocijām, pagājušonedēļ no basketbola turnejas pa ASV ir atgriezušies Basketbums komandu dalībnieki. Šī bija kārtējā basketbola tūre pa ASV, kuru organizē Basketbums komanda: Mareks Bajārs, Matīss Vārna, kā arī treneris Kristaps Petrovs.
Basketbums gūst vērtīgu pieredzi ASV

Galerijas:

Divās komandās tika apvienoti spēlētāji no Rīgas, Ventspils, Talsiem, Kuldīgas, Tukuma, Jūrmalas, Saldus un Siguldas. Ceļojuma laikā komandas piedalījās vairākos turnīros, kuros spēlētāji ieguva neatkārtojamu un vērtīgu pieredzi savai turpmākajai izaugsmei.

Turnīra laikā katra komanda aizvadīja 13 spēles pret dažādām ASV vidusskolu komandām: Miami, Orlando un Gainesvill pilsētās. Vislielāko iespaidu atstāja piedalīšanās Floridas Universitātes rīkotajā turnīrā. Universitāte ir ievērojama ar savu basketbola programmu un vīriešu basketbola komandu Florida „Gators”, kura ir vairākkārtēja NCAA čempione. Turnīrs ir lielākais gada notikums Amerikas vidusskolu komandām un to norisi vēro daudzu augstskolu treneri.

Basketbums 2008 dalībnieki tūres laikā iepazina Amerikas kultūru un dzīvesveidu. Brīvajā laikā „basketbumieši” apmeklēja pasaules slavenus izklaides parkus: Universal studios un Wet N Wild. Dzīvojot ģimenēs spēlētāji uzlaboja arī savas angļu valodas zināšanas.

USA Basketball Tour ir viens no projektiem, kuru organizē Basketbums Latvijas Jaunatnes basketbolam. Pateicamies mūsu atbalstītājiem Florida ForSale.EU

Par Basketbumu un Amerikas turneju - tūres organizators Mareks Bajārs:

Daudziem noteikti ir "tumša bilde", tādēļ lūdzu pastāstiet, kas tad īsti ir Basketbums?

Organizāciju „Basketbums” 2002.gadā nodibinājām kopā ar treneri Matīsu Vārnu. Par projekta darbības galveno mērķi izvirzījām jaunākas un veiksmīgākas basketbola prakses ieviešanu Latvijā. Darbības pirmajos gados organizējām vasaras basketbola nometnes, kuru saturs krasi atšķīrās no regulārām klubu nometnēm. Gan treniņu saturā, gan metodikā izmantojām jaunākās mūsdienu basketbola tendences. Turklāt, lielu uzmanību pievērsām arī spēlētāju teorētiskai izglītošanai. Mūsu nometnēs ir viesojušies Latvijas Nacionālās Basketbola izlases spēlētāji un treneri. 2006.gadā mūsu projektam pievienojās nozīmīgs sadarbības partneris – A/S Hansabanka. Kopīgi mēs realizējām sen lolotu sapni – basketbola nometnes talantīgākajiem jauniešiem no visas Latvijas.

Kā radās ideja par došanos uz ASV un kāds bija šī brauciena mērķis?

Amerika ir daudzu basketbolistu sapņu zeme, kur basketbols tiek spēlēts kardināli atšķirīgāk kā Eiropā. Ikviena jaunā basketbolista sapnis ir nokļūt tur un gūt pieredzi. Tāpat arī labākais veids kā ar basketbola palīdzību iegūt bezmaksas izglītību ASV ir veiksmīgi parādīt sevi pēc iespējas lielākam skaitam augstskolu treneru. Visas šīs iespējas nodrošina Basketbums ASV tūre.

Regulāri apmeklējot treneru mācības un konferences, man ir izveidojušies labi kontakti ar treneriem no ASV, kuri paši piedāvāja savu palīdzību šādas turnejas organizēšanā.

Kāds tad bija komandas sniegums turnejā un vai latvieši neizskatījās pēc "peramajiem zēniem", salīdzinot ar melnādainajiem basketbolistiem?

Turnejas sākums bija mazliet pārsteidzošs. Spēlētāji nebija gatavi tam spēles stilam un ātrumam, kuru viņiem piedāvāja amerikāņu spēlētāji. Tomēr ar katru nākamo spēli, ar mūsu treneru palīdzību, spēlētāji spēja pielāgoties apstākļiem. Turnejas otro daļu mūsu komandas aizvadīja jau daudz labāk un pārliecinošāk. Aizvadītajās 13 spēlēs, katram bija iespēja novērtēt savu patieso tehnisko un fizisko sagatavotību.

Vai nākotnē ir doma organizēt līdzīgus projektus?

Protams, esam plānojuši organizēt šādu tūri katru gadu. Tāpat ir vairākas idejas, kuras plānojam realizēt nākošajos braucienos. Šogad tikos ar bijušo NBA spēlētāju Dee Brown, kurš Orlando ir izveidojis savu treniņu centru. Starpsezonas periodā šeit trenējas daudzi NBA un WNBA spēlētāji. Esmu jau vienojies ar Dee Brown par treniņiem, kurus viņš vadīs mūsu nākošās Basketbums tūres dalībniekiem.

Kādiem ir jābūt priekšnosacījumiem, lai varētu ņemt dalību jūsu projektā un kur par Basketbumu var iegūt nepieciešamo informāciju?

Visus tūres dalībniekus ir jāvieno viena kopīga aizraušanās – basketbols. Tāpat dalībniekiem ir jābūt nepieciešamai sagatavotībai.

Lai uzzinātu par turpmākajām Basketbums aktivitātēm, interesenti var kontaktēties ar Mareku Bajāru pa tālruni 29118334 vai e-mail - mareks.bajars@inbox.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV