Piektdiena, 20.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Marianna, Ginters, Guntra;

„Rula” pret „Ripo”!

Gints Gailītis, 09.10.2008. 10:21 | komentāri (1)

Sestdien, 11. oktobrī, Jūrmalā Slokas skeitparkā no plkst. 14:00, atzīmējot 25.gadu jubileju kopš pirmajām skeitborda sacensībā Latvijā, notiks sacensības „Rula pret Ripo”, kurā dalībnieki sacentīsies skeitbordisti ar „Rula” un „Ripo” skrituļdēļiem. Igauņi bija pirmie, kur sāka ražot skrituļdēļus „Rula”. „Ripo”, kurus ražoja rūpnīca „Sarkanā Zvaigzne”, pirmie sāka ražot skrituļdēļus ar uzliektu aizmuguri. 
„Rula” pret „Ripo”!
Uz sacensībām tiek aicināti visi seno dienu braucēji. Īpaši tiek, kuri sacensībās startēja līdz 1995.gadam. Piedalīties varēs arī ar citiem dēļiem.

Šoruden aprit 25 gadi kopš Latvijā tika sarīkotas pirmās skeitborda sacensības. 1983.gadā tās notika Rīgā un Liepājā , nedaudz vēlāk arī Limbažos. Rīgā Biķernieku auto-moto trasē 24 dalībnieki sacentās slalomā. Citas skeitborda disciplīnas tad vēl nebija zināmas. Par pirmo uzvarētāju kļuva Juris Jaunzems no Ogres, kurš vēlāk pievērsās orientēšanās sportam. Starp pirmo sacensību dalībniekiem bija tādās personības kā arhitekts Ingurts Lazdiņš, sporta sacensību rīkotājs Juris Kokainis un citi.

Kopš 1989.gada tiek rīkoti Latvijas čempionāti dažādās skeitborda disciplīnās - slalomos, strītstailā, augstlēkšanā, minirampā. Latvijas čempiona titulu izcīnījuši 18 skeitbordisti.

Skeitbords nav olimpiskais sporta veids, tādēļ par augstākajām virsotnēm uzskatāms pasaules čempionāts un X – spēles. No Latvijas par pasaules čempionu ir izdevies kļūt tikai Jānim Kuzminam – 2007.gadā ASV. Viņš par pasaules čempionu kļuva paralēlajā slalomā.  Jānis ir ari arī divkārtējais Eiropas čempions šajā disciplīnā 2007 un 2008.gadā.
 
Šogad pasaules čempionātā Gēteborgā amatieru grupā otro vietu paralēlajā slalomā izdevās izcīnīt Aināram Jermačenko.

Par Eiropas čempioniem augstlēkšanā ir kļuvuši -  Jānis Gailis 1992.gadā un Edžus Konošonoks 1995.gadā. Slalomā Eiropas čempiones titulu 2005.gadā izcīnīja Lienīte Skaraine. 2007.gadā par  Eiropas junioru vicečempionu slalomā kļuva Gustavs Gailītis. Starptautiskās sacensībās augstas vietas izcīnījuši Gints Zommers, Armands Sausiņš, Madars Apse. Jānis Gailis ir vienīgais, kura rezultātu 150 cm augstlēkšanā ir atzīmējusi Ginesa rekordu grāmata.

Latvijai ir savs pārstāvis Eiropas skeitborda asociācijā – Kristaps Pagrabs. Latvija aktīvi līdzdarbojās ISSA (Starptautiskajā Skeitborda Slaloma Asociācijā).

Šogad Latvijas Skeitborda federācija ir noteikusi gada labākos skeitbordistus un novembrī notiks to godināšana.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV