Sestdiena, 21.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Matīss, Modris, Mariss;

Avio sacīkšu sezona "Red Bull Air Race" ir noslēgusies

Air Race Newsroom, 03.11.2008. 14:55

2. novembrī notiekošajās avio sacīkstēs "Red Bull Air Race" Pērtā uzvar Bonhoms, par 2008. gada pasaules čempionu kļūst Arčs.
Avio sacīkšu sezona "Red Bull Air Race" ir noslēgusies

Anglis Pauls Bonhoms Austrālijā, Pērtā, kur 2. novembrī notika avio sacīkšu "Red Bull Air Race" 2008. gada sezonas noslēdzošais posms, divsimt tūkstošu skatītāju acu priekšā, finālā pārspējot savu tautieti Naidželu Lambu, izcīnīja ceturto uzvaru šosezon un otro gadu pēc kārtas kļuva par vicečempionu. Tajā pašā laikā austrietis Hanns Arčs, finišējot trešajā vietā un savā otrajā sezonā septiņas no astoņām reizēm kāpjot uz goda pjedestāla, kļuva par "Red Bull Air Race" 2008. gada pasaules čempionu.

"Man ir ļoti liels gandarījums par uzvaru Pērtā," teica Bonhoms, kurš bija čempionāta līderis sezonas pirmajā pusē, līdz to apsteidza Hanns Arčs. "Šogad es Pērtā ierados agrāk, lai labāk aklimatizētos, un tas atmaksājās. Mana lidmašīna gan nebija pati ātrākā, taču vismaz es to vadīju nevainojami," turpina Bonhoms.

Četrdesmit vienu gadu vecais austrietis Hanns Arčs ir ne tikai jaunākais "Red Bull Air Race" pasaules čempions, bet arī pirmais eiropietis, kurš izcīnījis šo titulu pasaules visaizraujošākajās avio sacensībās, kas izceļas ar lielu ātrumu, zemu lidojuma augstumu un precizitāti. Iepriekšējās trīs sezonās čempiona titulus izcīnīja amerikāņi – Maiks Mangolds (2005. un 2007. gadā) un Kirbijs Čamblis (2006. gadā).

Ekstrēmo sporta veidu avantūrists Arčs atzīst, ka viņa savādā pieredze sportā, pirmšķirīgā lidmašīna, spēcīgā mehāniķu komanda un nepārtrauktie centieni uzlabot savu sniegumu ir viņam ļāvuši otrajā sezonā satricināt šo sacensību hierarhiju. Savā pirmajā sezonā viņš bija tikai desmitais, un atšķirībā no lielākās daļas pārējo pilotu, viņam nav pieredze nedz militārajā, nedz civilajā aviācijā. Hanns Arčs vēl pirms dažiem gadiem bija labāk pazīstams alpīnisma, izpletņlēkšanas un "base jumping" pasaulē.

Foto: Joerg Mitter

"Pauls bija pelnījis šo uzvaru Pērtā un es esmu saviļņots par uzvaru čempionāta kopvērtējumā," teica Arčs, kurš teju vai izplūda asarās, kad apbalvošanas ceremonijas laikā skanēja Austrijas nacionālā himna. "Visas sezonas laikā man bija ļoti ātra lidmašīna. Noslēpums bija būt konsekventam. Man bija priekšrocība, ka lielāko daļu sezonas biju aiz Paula, un spiediens bija uz viņu, nevis mani. Šodien es sajutu spiedienu un notriecu vienu pilonu."

Preses konferencē Pērtā gan Arčs, gan Bonhoms piekrita, ka Pērtas posma rezultāti tikai kārtējo reizi saasinās sarunas par to, kurš tad patiesībā ir 2008. gada labākais pilots. Arčs ar 2 uzvarām un 61 punktu ir kļuvis par čempionu, kamēr Bonhoma kontā ir 4 uzvaras un 54 punkti. "Skaidrs, ka tas esmu es," Bonhoms, smejoties, atbild uz šo jautājumu, kad tas viņam tiek uzdots. Savukārt Arčs nav tik tiešs: "Tas nav tikai jautājums, kurš ir labākais pilots. Tā ir taktika, tā ir lidmašīna un tā ir komanda."

Kirbijs Čamblis, kura kontā bija divas uzvaras 2008. gadā, sezonu noslēdza ar 46 punktiem un 3. vietu. Viņa tautietim Maikam Mangoldam finālā par diviem punktiem mazāk un attiecīgi 4. vieta. Ungārs Peters Bešenijs (34 punkti) savstarpējā duelī par piekto vietu ar viena punkta pārsvaru ir pārspējis britu Stīvu Džonsu (33 punkti).

Īpašu pārsteigumu Pērtā sagādāja spānis Alehandro Maklīns un anglis Naidžels Lambs, kuri vienīgie sacensībās izmanto "MXS" lidmašīna. Austrālijas līkumotā trase bija kā medus maize abiem pilotiem un to lidmašīnām – Lambs izcīnīja 2., Maklīns – 4. vietu. Līdz šim viņu lidmašīnas tikai ar grūtībām spēja stāties pretī "Edge 540s" lidmašīnām, kuras izmanto deviņi no divpadsmit pilotiem.

"Tas ir kas neticams," saka Lambs, kurš Pērtā izcīnīja savu labāko rezultātu karjerā, un otro reizi karjerā kāpa uz goda pjedestāla. "Manī vēl pirms šīm sacīkstēm valdīja satraukums, domājot par 2009. gada sezonu, un tagad tas ir vēl vairāk palielinājies."

"Red Bull Air Race" 2009. gada sezonas kalendārs tiks apstiprināts tuvākajā laikā.

"Red Bull Air Race" Pērtas posma rezultāti
1. Paul Bonhomme (GBR) 9 punkti
2. Nigel Lamb (GBR) 8 p.
3. Hannes Arch (AUT) 7 p.
4. Alejandro Maclean (ESP) 6 p.
5. Nicolas Ivanoff (FRA) 5 p.
6. Steve Jones (GBR) 4 p.
7. Peter Besenyei (HUN) 3 p.
8. Kirby Chambliss (USA) 2 p.
9. Mike Mangold (USA) 1 p.
10. Michael Goulian (USA) 0 p.
11. Sergey Rakhmanin (RUS) 0 p.
12. Glen Dell (RSA) 0 p.

"Red Bull Air Race" pasaules čempionāta rezultāti
1. Hannes Arch (AUT) 61 p. 
2. Paul Bonhomme (GBR) 54 p.
3. Kirby Chambliss (USA) 46 p.
4. Mike Mangold (USA) 44 p.
5. Peter Besenyei (HUN) 34 p.
6. Steve Jones (GBR) 33 p.
7. Nigel Lamb (GBR) 30 p.
8. Alejandro Maclean (ESP) 21 p.
9. Nicolas Ivanoff (FRA) 19 p.
10. Michael Goulian (USA) 16 p.
11. Sergey Rakhmanin (RUS) 2 p.
12. Glen Dell (RSA) 0 p.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV