Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kinolektorijā„Tas, ko Tu nedrīksti nezināt IV” - kinokritiķa Normunda Naumaņa lekcija par režisoru – hameleonu – Darenu Aronofski

Agnese Zeltiņa, 26.04.2010. 16:36

Trešdien, 28. aprīlī, plkst. 19:00 kinoteātrī Rīga – atkal kinolektorijs “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt IV. Ar autora provi”. Šoreiz - kinokritiķa Normunda Naumaņa lekcija par Darenu Aronofski, pēc lekcijas – filma “Cīkstonis” / “The Wrestler” (2008).
Kinolektorijā„Tas, ko Tu nedrīksti nezināt IV” - kinokritiķa Normunda Naumaņa lekcija par režisoru – hameleonu – Darenu Aronofski

Darens Aronofskis ir režisors – hameleons, kurš savās tik dažādajās filmās (zināmākās – “Pī” (1998), “Rekviēms sapnim” (2000), “Strūklaka” (2006), “Cīkstonis” (2008)) žanriski variē no pasakveidīgas zinātniskas fantastikas līdz šokējošam hardcore dokumentālismam. Aronofskis izteikti cenšas saglabāt tiecību uz filosofisku līdzību, uz tādu kā romantiķim piemītošu vispārinājumu,kurā skaidri būtu nolasāma diezgan banāla, taču vienalga simpātiska morāles vēsts: mīli savu tuvāko, saudzē dabu, neizposti sevi, attīsti savu radošo, nevis destruktīvo potenciālu, kop cilvēcisko talantu! Režisoru Aronofski īpašu padara viņa savdabīgā kinematogrāfiskās formas izjūta, arī intelektuālās komponentes un dažādu kultūras vēstures atsauču klātbūtne, kaut arī bieži – melna humora veidā.

Normunds Naumanis

Jaunais lektorija cikls veltīts autorības fenomenam un tiem pasaules kino režisoriem, ap kuriem rotē visi nozīmīgākie pasaules kinofestivāli - tiem, kurus prese pielūdz un dievina ne mazāk kā „kinozvaigznes”. Runāsim par režisoriem, kuru talants un individualitāte nepakļaujas komerckino konveijeram, kuru filmas ir notikumi – kritiķu rūpīgi uzraudzīti un analizēti.

Vai autorkino jēdziens pastāvēs arī XXI gs? Kas ir tie vārdi, kas slēpjas zem autorkino zīmola šā gadsimta pēdējā dekādē? Ar ko mums būtisks ir izaicinošais dānis Larss fon Trīrs, rafinētie un melno humoru mīlošie brāļi Koeni? Kāpēc brits Maiks Lī ir lielo kinofestivālu – Kannu, Venēcijas, Berlīnes – mūžīgā sensācija, tāpat kā viņa „uzvārda brālis”, ķīnietis Angs Lī? Kāpēc tik tracinoši un fascinējoši ir amerikāņu autori Terijs Giljams un Darens Aronovskis?

 

28.aprīlis plkst. 19:00

CĪKSTONIS / THE WRESTLER (ASV, 2008, 109 min)

Rež. Darens Aronofskis / Darren Aronofsky, lomās: Mikijs Rurks, Marisa Tomeja 

Lektors: Normunds Naumanis 

Astoņdesmito gadu reslinga zvaigzne Rendijs Robinsons joprojām pelna naudu ar reslingu, taču ne vairs profesionālā cīņas ringā, bet vietējās sporta zālēs izklaidējot rūdītus reslinga fanus. Rendijs īsti nesatiek ar meitu, arī stabilas attiecības izveidot viņam nav izdevies. Rendija dzīvei jēgu piešķir cīņā gūtās emocijas un fanu sajūsma. Negaidīta sirdstrieka spiež viņu pamest reslingu un pārvērtēt dzīvi. Rendijs mēģina atjaunot pārrautās saites ar meitu un uzsāk romānu ar dejotāju. Taču nekas nespēj slāpēt vēlmi atgriezties ringā, jo nekas nelīdzinās tai kaislībai, ko Rendijam nozīmē reslings.

Ar Rendija lomu Cīkstonī Mikijs Rurks spoži atgriezās kinomākslā, atainojot novecojošu, vientuļu bijušo reslinga zvaigzni, kurš meklē samierinājumu ar savu ģimeni un censoņa raksturu. Aktieri un filmu lutināja kinokritiķi un festivāli, starp apbalvojumiem ir arī Venēcijas festivāla galvenā balva Zelta Lauva.

 

Nākamā lekcija:

5.maijs plkst. 19:00

LAIMĪGAJIEM VEICAS/ HAPPY-GO-LUCKY (Lielbritānija, 2008, 118 min)

Rež. Maiks Lī / Mike Leigh

Lektors: Daira Āboliņa

 

Scenārists, lugu rakstnieks, teātra un kino režisors Maiks Lī ir viena no mūsdienu britu kino redzamākajām figūrām. Sociālo drāmu meistars Lī filmu Laimīgajiem veicas veidojis gaišākās toņkārtās. Bezrūpīgā sākumskolas skolotāja Popija grib, lai visiem veicas un ikviens ir laimīgs. Vai pozitīvisma caurstrāvoto Popiju var izsist no līdzsvara pilnīgi pretēja personība braukšanas instruktora izskatā? Un vai īsta mīlestība eksistē aizņemtajā un anonīmajā Londonā? 

Biļetes cena: Ls 2.50, studentiem ar ISIC karti Ls 2

Informācijai: www.kinokino.lv, www.filmas.lv, www.kino.riga.lv

Rīgas Kino muzejs: 67358873

Projektu veido biedrība Ekrāns, Rīgas Kino muzejs sadarbībā ar kinoteātri Rīga, Acmefilm, AcmefilmSmart.

 Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, informatīvais atbalsts: Kinokino.lv, Studija


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV