Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

„Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada balvas 2009” sadalītas

Aiga Leitholde, 24.02.2010. 14:42

Vakar, 23. februārī, Latvijas Nacionālajā operā notika „Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada balva 2009” apbalvošanas ceremonija, kopā pulcējot aizvadītajā gadā aktuālāko ierakstu radītājus.
„Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada balvas 2009” sadalītas

Galerijas:

Ar katru gadu balvu pasniegšanas ceremonija kļūst piezemētāka, bet raitāka. Ja pirms gadiem skatuvi rotāja krāšņas dekorācijas, bet pasākuma vadītāji nodevās gariem monologiem, šogad svinīguma sajūtu radīja operas interjers, un moderatora pienākumus pildīja tikai Fredis, kas viņam godam izdevās – lieki laiku nekavējot, taču trāpīgi pajokojot. Muzikālie priekšnesumi pārsvarā bija 2009.gadā visvairāk spēlēto dziesmu izpildītāju uznācieni.

Vislabāk izdoma šajā vakarā strādā grupai „Instrumenti”. Tā izpaudās magnetafonā ierakstītā pateicības runā, kā arī priekšnesumā ar ļoti matainu dziedātāju, kas skatuvisko lēcienu veica ar muguru pret skatītājiem, lai mati neatklātu viņa patieso seju. Arī Intars Busulis dziesmas „Valoda” nolūkos labprāt mainīja kulturālo piederību. Savdabīga iesmiešana bija arī dziesma „Čiekurs -egles dēls”, kur vislabākajā tuc tuc manierē “Labvēlīgais Tips” izdziedāja absurdu tekstu, tādejādi atkal pierādot, ka klausītājiem būtībā ir vienalga. Skatuvisko ironiju sabalansēja nopietnas balādes, Aishas, Kristīnas Zaharovas un Kažas izpildījumā. Izbrīnīja pasākuma ārzemju viesu priekšnesumi, kurus varēja aizvietot ar pašmāju mūziķu uznācieniem. Somu grupa „Reckless love” bija pilnīgs 1980. gadu ASV glamroka atdarinājums, taču Rita Kempbela kā deju mūzikas dziedātāja bija dīvaini statiska. Iespējams, vislielākās ovācijas ieguva „Skyforger un Auļu” grandiozā saspēle.

Fakts, ka galvenie vakara uzvarētāji bija grupas „Instrumenti” , „Satellites LV” un „Otra puses” neizbrīnīja. Patīk vai kaitina, taču viņu mūzika caur radio viļņiem vai vasaras lielajiem festivāliem aizvadītajā gadā atrada jebkuru. Muzikālo stabilitāti pierādīja pagājušā gada debitants Rihards Zaļupe, kurš sadarbībā ar brāļiem Petrauskiem un Raimondu Tigulu par „Vēstules Ziemassvētkos” ieguva balvu labākais instrumentālais albums nominācijā. Labākā tautas mūzikas balva tika Valta Pūces un gruzīnu tautas mūzikas grupas „The Shin” albumam „Es arī!”. Acīmredzami patīkami pārsteigti izskatījās grupa „ Tribes of the City”, kuru albums „Recipe of the Golden Dreams” tika apbalvots alternatīvās mūzikas kategorijā. Iespējams, pareizais nosaukums atnesa ilgi gaidīto novērtējumu – labākais albums šlāgermūzikā Raimonda Paula „Mēs jau sen to bijām pelnījuši!”.

Šī Mūzikas Ierakstu Gada balva daudziem varētu paliky atmiņā ar nomināciju pieteikumiem. Ne katru dienu hokejists Sandis Ozoliņš jums dziedās no operas skatuves! Gustavo runa šķita atbilde pirmās daļas prātojumiem, kas gan ir „alternative”, taču gala rezultātā nepameta sajūta – tas ir tiešs veltījums Gacho, kurš atbildi nepalika parādā. Tā, lūk, atliek secināt, ka 2010. gads mums atnesīs spēcīgus Hip Hop albumus. Spriedzi, skatītājus pamatīgi sasmīdinot, mazināja karaliskais improvizācijas teātris: „Ja jūs pateiksiet kantī mūziķim, ka viņa albums ir s**s. Viņš nedaudz novirzīsies. Ja to teiksiet hiphoperim, atrausieties ar veselu albumu, kurā viņš pateiks visu, ko par jums domā!” Nākamgad, kad ceremonija svinēs savu 15 gadu jubileju, būtu vērtīgi radīt raidījumu ar labākajiem nomināciju pieteikumiem un pateicības runām, jo patiesībā ar mūsu humoru nemaz nav tik traki, kā tas varētu šķist.

Kopumā ceremonijas apmeklētāju skaits šķita krietni mazāks nekā aizvadītajos gados. Joprojām daudzu lielisku albumu radītāji pat neapsver savu darbu pieteikt izvērtēšanai, taču subkultūras pārstāvji organizē paši savus izvērtēšanas pasākumus. Skatoties no pozitīvās puses - nešaubīgi, apvienojot visus stilus, sēdēšana operā kļūtu par milzīgām mokām.

„Latvijas Mūzikas Ierakstu Gada balvu 2009” ieguva:

Labākais roka albums
Vadu – Satellites LV

Labākais pop albums
Nakts vai rīts – Otra puse

Labākais deju mūzikas albums
Double B.Tonality – N’Works

Labākais hiphop albums
Gatis Irbe – Gacho

Labākais šlāgermūzikas albums
Mēs jau sen to bijām pelnījuši – Raimonds Pauls, dažādi izpildītāji

Labākais kantrī mūzikas albums
Viss vēl būs – Dakota

Labākais alternatīvās mūzikas albums
Recipe of the Golden Dreams – Tribes of the City

Labākais tautas mūzikas albums
Es arī – Valts Pūce un The Shin

Labākais akadēmiskās mūzikas albums
Skaņu labirints – Ieva Parša un instrumentālais kameransamblis

Labākais instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums
Vēstules Ziemassvētkos – R.Tiguls, R.Zaļupe, O. Petrausis un R.Petrauskis

Labākais mūzikas albums bērniem
Pasaki man un Tev – Cosmos

Labākais mūzikas video
Pirmais – Satellites LV

Labākais koncertieraksts video
Dabas koncertzāle. Graphis Scripta – I.Ulmanis, V.Muktupāvels, R.Muktupāvela, A.Voitišķis, G.Sola, K.Tobis, J.Zvirgzdiņš, A.Grinbergs, R.Rasa

Labākā debija
EP Pandemiya + Apēst tevi – Instrumenti

Labākā dziesma
Apēst tevi - Instrumenti

Tirdzniecības parka "Alfa" rīkotajā balsojumā par "Gada dziesmu" balvu saņēma dziedātāja Aiša ar dziesmas "Lelle" kaverversiju.

Šogad balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņēma džeza mūziķis, pianists, aranžētājs, orķestra vadītājs un radio balss Ivars Mazurs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV